23 april 2017

Nötfärsbiffar med god topping

Har gjort en ny topping till mina Nötfärsbiffar och det blev jättegott!
Vill ni testa så kommer receptet här.

4 stora biffar
500 g nötfärs
1½ tsk Kikkoman soja
salt, peppar
ca 1 dl vatten
Blanda och stek biffarna i smör.

Topping
1 paket färska champinjoner, skivas
1 stor gul lök, skivas
1 bit chevre ost, delas i mindre bitar
salt, svartpeppar
riven ost
Stek champinjonerna i smör, tillsätt löken, salt och peppar. Låt allt stekas
tillsammans tills allt fått fin färg. Tillsätt chevreosten och låt den smälta ner
i blandningen.
Lägg toppingen på biffarna och lägg lite riven ost som får smälta över
toppingen. Lägg lite folie som ett lock över stekpannan, så smälter osten
fortare.
Serverade potatisgratäng och sallad till.
Smaklig måltid.

Laxpudding på rökt lax

Efter påsk gjorde jag en Laxpudding på Rökt Lax som smakade väldigt
gott. 
Vill du testa så delar jag med mig av mitt recept.

Ugn 175 grader ca 1 timme.
Kolla potatisen med en sticka så att den är klar, kan behövas
ytterligare tid.

Skivad fast potatis, hur många bestämmer
du själv. Jag tog ca 8 st
1 stort paket med skivad rökt lax
Färsk dill
smör
grovmalen svartpeppar

Äggstanning
4 ägg
ca 1½-2 dl vispgrädde 
svartpeppar
inget salt då laxen är rökt.
Varva mängden potatis, lax och dill, svartpeppar och lägg på några
klickar smör.
Häll över äggstanningen och sätt in formen i ugnen.
Smaklig måltid.

16 april 2017

Så här får du Kladdkakan riktigt kladdig

För att få din kladdkaka riktigt kladdig ä det viktigt att inte grädda den för länge.
Den ska helst vara fast i kanterna runt om men fortfarande kladdig eller gungig i mitten.
 Vispa inte smeten utan rör bara ihop ingredienserna.
 Vispas luft in i smeten blir kakan inte lika kompakt och krämig.
En kladdkaka skall serveras nygräddad, ljummen, då är den som
kladdigast  och godast.
 
Recept på Vit chokladkladdkaka med Tranbär
räcker till ca 8 personer
 
100 g smör eller
margarin
100 g vit choklad
2 dl socker
2 ägg
rivet skal av 1 citron
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
 
Garnering
1 tsk potatismjöl
2 dl frysta tranbär
½ dl grovhackad vit
 choklad
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Sörj och bröa en rund bakform, ca 20 cm i diameter.
Smält matfettet på svag värme i en kastrull ihop med
chokladen som brutits i bitar. Rör till en slät sås och ta
kastrullen från värmen.
Tillsätt socker och ägg och rör smeten slät.
Blanda ner citronskal och sikta ner vaniljsocker och
vetemjöl.
Rör åter smeten slät och bre ut i formen.
Strö potatismjöl över de frysta tranbären, rör om och
strö över kaksmeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter
eller tills den börjar bli färdig runt kanterna men fortfarande
är kladdig i mitten.
Strö över den grovhackade vita chokladen och grädda
ytterligare ca 5 minuter.
 
Tips!
Det går bra att använda andra frysta bär till kakan. Det går även att byta
den vits chokladen till ljus eller mörk choklad.
Allt efter tycke och smak!

14 april 2017

Grundrecept Potatisgratäng

Grundrecept Potatisgratäng
Fast potatis som får förkoka i gräddmjölk. Det bästa receptet på en gratäng
som skall lagas i förväg och värmas dagen efter. Dessutom ger det den extra koll
på konsistensen.

För 6-8 personer

2 påsar fast potatis á 900 g
( gärna marilyn )
3 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
6 dl mjölk  (3% )
2 dl riven ost
salt, grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader
Skala potatisen och vitlök. Skär potatisen i 3-4 mm tjocka 
skivor, gärna i matberedare. Riv vitlöken.
Koka upp grädde, mjölk, vitlök, 2½ tsk tsk salt och 1 tsk peppar
i en kastrull.
Tillsätt potatisen och låt koka upp under omrörning. Koka på
medelvärme utan lock tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter.

Rör då och då. Smaka av. Tillsätt ev mer salt och peppar.
Häll över potatisblandningen i en ugnsfast form, ca 25 x 30 cm.
Jämna till och strö över osten.

Gratinera i mitten av ugnen ca 25 minuter. Täck ev med folie mot slutet.
Låt gratängen svalna , täck med folie och förvara i kylen.

Vid servering: Sätt ugnen på 150 grader.
Värm gratängen ca 45 minuter eller tills den är genomvarm. 
Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.

Smördegssnurrer med Matjesillsfyllning

 
Smördegssnurrer med Matjesillsfyllning
6 personer

1 färdigkavlad rektangulär smördeg

Fyllning
2 matjesillfiléer
1 lite purjolök
1 dl finklippt gräslök
1 ½ dl créme fraiche
1 uppvispat ägg

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär matjesfiléerna på längden i 1 cm breda längder.
Hacka purjolöken mycket fint och blanda den med gräslök
och créme fraiche.
Skär smördegsrullen i ca 2 cm breda skivor och lägg dem
på en plåt. 
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen tills snurrorna
känns färdiga och fått lagom med färg, ca 20 minuter.


 Bred ut blandningen på smördegen.
 Lägg matjesillängderna vågrätt över fyllningen och rulla ihop.


Trevlig Påsk


12 april 2017

Påskens snabbaste smörgåstårta i två lager


Snabb och god smörgåstårta.
Till Påsken passar det med sill, annars kan man byta ut fyllningarna med
egna smaker.

1 paket polarkakor med 6 st halvor

Lager 1
Smöra brödet
ca 5 dl  riven västerbottenost
1 burk kesella Gourmé
1 hackad rödlök
3 dl gräddfil

Lager 2
Smöra brödet
6-7 hårdkokta ägg
1 Majonnästub
Svartpeppar

Översta lagret
Smöra brödet
Hackad isbergssallad över hela
lagret.
Lägg på 3 olika sillsorter
t ex Inlagd sill
Tomat sill
Senapssill
Rödlöksringar

Garnera kanterna på tårtan med Gräddfil eller Cremé Fraiche

Trevlig Påsk!


8 april 2017

Färsk spenatpasta, gårdagens middag.

 
1 paket Färsk Spenatbandspagetti, koktid 3-5 minuter
I bit utskuren biff som skivas i mindre bitar.
1 gul lök, skivad
2 krossade vitlöksklyftor
babyspenat
salt, svartpeppar
3 dl vispgrädde
 
Stek allt tillsammans. Börja med köttet och fyll på vart efter.
Avsluta med att hälla över grädden. Smaka av och låt puttra en stund.
Testa gärna receptet.


6 april 2017

Snabb Prinsesstårta

Snabb Prinsesstårta med små marsipankycklingar till Påsk
 
1 rulltårta färdigköpt
 eller hembakad
1 rulle färdig grön marsipan
 
Rulla in rulltårtan i marsipanen och garnera med marsipankycklingar.
Dela upp i bitar och servera med vispad grädde.
 
Tips!
Går bra att byta ut rulltårtan mot 1 Drömtårta, köpt
eller hembakad med vit eller gul marsipan
 
 


Rostbiff med tillbehör

 
 
Efter en dag på stan i vårvärmen smakade det bra med denna middag.
Rostbiff, Potatissallad och en sallad på Grönkål med kärnorna från
Granatäpple och riven Parmesanost.
 
Ha en fin dag!
 


4 april 2017

Avokadoägg med Lax och Chili till Påsken.

 Nu står Påsken snart vid dörren och knackar på.
Kanske ett tips på mat skulle vara bra.
 
 Avokado med ägg och lax är en utmärkt brunchrätt
till 6 personer.
 
3 mogna avokado
6 äggulor
100 g kallrökt lax i skivor
2 krm chiliflakes
2 msk hackade koriander
flingsalt, nymalen svartpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader
Dela och kärna ut avokadon. Gröp ut 2 msk av köttet från
varje avokadohalva.
Skär bort en tunn skiva i botten av avokadon så den står stadigt.
Ställ i en ugnssäker form.
Dela laxskivorna om de är stora och lägg i de urgröpta avokadorna.
Knäck försiktigt i äggulorna.
Sätt in i ugnen 12 - 14 minuter, till äggulan börjar avstanna, men den
skall fortfarande vara lite rinnig.
Strö över chiliflakes, koriander, flingsalt och svartpeppar.
 
 
.
 





Baka matbröd i gjutjärnsgryta

 

Gjutjärnsgryta
 

Grytbröd i fin form.
Ett stort bröd som räcker till många och passar bra på buffébordet.
En gjutjärnsgryta är toppen att baka i, fin form på brödet.
1 stort bröd.
50 g jäst
7 ½ dl vatten, 37 grader
1 msk salt
2 msk socker
1 dl rapsolja
17-18 dl vetemjöl

Till grytan
smör
Smörj en stor järngryta.
Smula ner jästen i en degblandare, häll på vattnet. tillsätt salt, socker och rapsolja. Arbeta in vetemjölet lite i taget, arbeta degen smidig i ca 5 minuter. Sätt platsfolie över bunken  eller lägg en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och forma till en rund bulle.
Lägg bullen i grytan, lägg över en bakduk och låt jäsa i ytterligare 30-40 minuter

Grädda brödet på nedersta falsen i ca 1 timme. Ta ut brödet och låt det svalna i grytan i 5-10 minuter. Vänd upp brödet på ett galler och låt svalna under bakduk.

 Hejsan alla vänner och besökare! Nu  är jag tillbaka i bloggen efter ett långt uppehåll. Det känďes lite konstigt när jag hade öppnat blogg...