torsdag 8 mars 2018

Fyllningar, Glazyr

Tjinuskisås Rysk kolasås 
 
Den ryska kolasåsen är god till både bakverk och glass. Häll de ljum över
Herresta mockaglass eller lägg den i en tårta.
4 dl tjock grädde
2 dl strösocker
2-3 msk sirap
 
Rör samman allt i en tjockbottnad kastrull, som är vid. Då blir koktiden kortare. Låt smeten bubbelkoka, tills den tjocknar och det blir märken efter sleven när man rör.
Rör då och då. Klicka lite sås i kallt vatten och se om den är lagom tjock. Den får inte bli för hård.
 
 
Chokladkräm med Kakao
2 hg smör eller margarin, 2 dl florsocker, i äggula, 1 msk vaniljsocker, 1-2 msk kakao.
Rör smöret mjukt och sätt till det siktade florsockret. Blanda därefter ner äggulan, vanilsockret och kakaopulvret. Rör krämen slät och smidig.
Användet som fyllning i tårtor och bakelser.
 
Mockakräm
3 msk smör eller margarin, 1 dl florsocker, 1 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker, 2 msk starkt, kallt kaffe eller kaffeextrakt eller nescafé efter smak.
Rör smör och socker vitt och pösigt. Blanda ner kakao och vaniljsocker och sätt till kaffe eller extraket under kraftid omrörning.
Användes som fyllning i tårtor och bakelser.
 
Fransk smörkräm
3/4 dl strösocker eller 1 dl florsocker, 3/4 dl vatten, 3 äggulor, 1½-2 hg smör eller margarin
Koka socker och vatten till en simmig lag som trådar sig. Häll den heta lagen under
kraftig vispning över de söndervispade äggulorna. Låt blandningen svalna. Rör smöret mjukt. Vispa ner äggblandningen, lite i sänder, i smöret. Skär krämen sig, sätt till 1 msk smält hett smör eller rör krämen en stund över ånga. Krämen kan färgas rosa eller ljusgrön med lite karamellfärg eller brun med kakao.
 
Kristyr
2 dl florsocker, ½ -3/4 äggvita, ( några droppar outspädd ättiksprit eller citronsaft )
Sikta sockret och lägg det i en skål. Sätt till äggvitan, lite i sänder, under omrörning ( samt ättika eller citronsaft ). Rör kristyren slät, tjock och smidig. Kristyren bör vara så fast att den håller formen om man ringlar den. Gör en pappersstrut och klipp ett nålfint hål i den. Lägg skristyren i strutan pch spritsa ut den på bakverken.
 
Sockerglasyr
2 dl florsoscker, 1 - 1½ msk vatten. Blanda det siktade florsockret med vatten och rör glasyren bland och smidig. Glasyren kan färgas svagt röd, grön eller gul med karamellfärg. Bred ut glasyren på bakverket.
 
Apelsinglasyr eller Citronglasyr
Byt ut lite av vattnet mot pressad apelsin eller citron.
Vaniljglasyr
Blanda ½ - 1 msk vaniljsocker i glasyren.
 
Chokladglasyr
2 dl florsocker, 1 - 2 mska kakao, 2 - 2½ msk vatten eller grädde
Blanda socker och kakao. Sätt till vattnet eller grädden, lite i sänder, och rör glasyren jämn och smidig. Bred ut glasyren på bakverket.
 
Kolaglasyr
2 dl florsocker, ½ msk kakao, 2 dl grädde
Blanda socker och grädde i en tjockbottnad gryta. Sätt till grädden. Koka glasyren sakta omrörning 15 - 20 minuter, eller tills den tjocknat och ett prov i kallt vatten är något segt. ( Sätt ev. till 1 tsk smör ).Låt glasyren svalna något och bred på bakverket.
 
Vaniljkräm
2 äggulor eller 1 ägg, 1 msk socker, 3/4 msk potatismjöl eller majsenanjöl, 2½ dl mjölk eller grädde, 1 - 2 mska vaniljsocker
Vispa samman alla ngredienser utom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull ( ej aluminium). Sjud krämen under kraftig vispning till den blir tjock, porös och glansig. Vispa den då och då till den blivit kall. Smaksätt med vaniljsockret.
Används till tårtor och bakelser.
 
Citronkräm
Gör lika som ovan.
Kan använda grädde istället för mjölk. Riv skalet av en ½ citron och saften av en halv citron. Smaksätt med detta när krämen är kall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar