lördag 31 mars 2018

Kalljästa Kringlor

40–50 Kringlor

25 g jäst
2 ½ dl mjölk, kylskåpskall
4 ägg
250 g smör, kylskåpskallt
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
ca 15 dl vetemjöl
1 ¼ dl vit sirap
1 tsk hel kardemumma, stött
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
15 g vaniljsocker
Till pensling
smör, smält
strösocker
vaniljsocker

 Kör alla ingredienser i en assistent i ca 10 min, eller dubbla tiden för hand, till en smidig och elastisk deg.
Täck bunken med plastfolie och låt den stå i kylen till nästa dag.
Ta fram degen ur kylen och låt den vila en stund. Kavla sedan ut degen till en stor rektangel, 3–4 mm tjock, på mjölat bakbord. Bred ut smöret till fyllningen på degen och strö över vaniljsockret.
Vik degen dubbel från långsidan och skär den i remsor från långsida till långsida, 1 ½–2 cm breda. Snurra varje längd och forma dem till kringlor.
Lägg kringlorna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 60–90 min. Sätt ugnen på 210 grader.
Grädda kringlorna mitt i ugnen i ca 8 min eller tills de är gyllenbruna.
Pensla kringlorna med smält smör och doppa ovansidan i strösocker. Pudra över lite vaniljsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar