tisdag 20 mars 2018

Surstek på nötinnanlår


2-2½ kg nötinnanlår
Marinad
1½ liter svagdricka
½ dl ättika
1 tsk krossade vitpepparkorn
1 tsk krossade kryddpepparkorn
2 lagerblad sönderbrutna
1 tsk timjan
1 skivad gul eller röd lök
1 morot, skivad
Lägg steken av nötinnanlår i ett kärl med en marinad av ovanstående ingredienser. Marinaden bör stå över köttet och kärlet bör stå svalt i minst 6-10 dagar. Tag sedan upp köttet ur lagen, torka och klappa ur det mycket väl i en handduk. Drag igenom några pepprade späckstrimlor, bind väl om steken, krydda den med salt och vitpeppar och bryn den i smör. När den är jämt brun runt om, späd på med lite buljong eller sky med lika mycket av den silade marinaden och låt den sedan bräsera under lock. Ta upp steken då köttet känns mört, ungefär 3 timmar. Tiden är svår att ange eftersom den beror på marineringens längd och köttets kvalitet.
Serveras med potatis, gräddsås, lingon och saltgurka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar