31 mars 2018

Hemgjord Prinsesstårta


Det blev min uppgift att fixa prinsesstårta till Påskafton.
Nu är den färdig och står i kylskåpet tills vi skall åka iväg.
 
Önskar en fin fortsättning på Påsken!
 


30 mars 2018

Långfredagen ansågs förr som den längsta dagen på året.

 

Under min uppväxt tid och fram till jag fick mina barn. så var Långfredagen en dag då allt var stängt På Långfredagen, påskdagen och juldagen var det i Sverige förbjudet med teater, bio , dans konsert, fotboll och gå på restaurang.
Framför allt på långfredagen då var allt stängt, Möjligen gick det att ta en promenad, men inget flinande i onödan.

29 mars 2018

Skärtorsdag och Blåkulla

God morgon!
Idag är det Skärtorsdag och då kommer det att färdas lite Häxor som skall till Blåkulla.
Vi är ett gäng häxor från Zoomin som brukar träffas efter vägen upp. Det är sista Påsken som Zoomin finns, så det blir en avskedsträff.
Vi får starta upp en ny träff på Blåkulla när alla har hittat sin bloggplats.
Det blir väl start samma tid denna gång.
Glad Påsk/Marmor


28 mars 2018

Krabbelurer gott och enkelt

Detta är ett kaffebröd du bakar direkt i stekpannan och är jättegoda till mellisfika. Går även bra att baka i stormkök utomhus.
2 ägg
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk
1 kryddmått salt
1 dl socker
2 tsk bakpulver
Blanda alla ingredienser väl ( Ska du baka utomhus passar det utmärkt att förvara smeten i en glasslåda ) Lägg en smörklick i en medelvarm stekpanna och klicka ut 4-5 degbitar. Efter en kort stund sväller de ordentligt. Vänd dem efter en stund och stek på andra sidan.
Vänd dem i socker och kanel och ät dem ljuvligt ljumma.

Kullans kakor

200 g smör eller
margarin
2 tsk vaniljsocker
1½ dl strösocker
2 äggulor
4 dl vetemjöl
 
 Maräng
2 äggvitor
2 dl socker
100 g nötkärnor ( krossade )
 
Ugn 150 grader
Arbeta ihop degen och gör en rulle. Skär den i ca 20 bitar och sätt i muffinsformar.
Vispa marängen och klicka på.
Sätt in dem i ugnen  ca 30-40 minuter på 150 grader


Påskförberedelser

 
God förmiddag!
I morgon är det Skärtorsdag. Många sitter kanske redan nu och målar ägg till påskriset.
 
Själv skall jag ut på stan och fixa lite inför Påsken. Vi skall inte vara hemma så många dagar, men lite mat bår det finnas ändå.
Det blir till att köpa massor av godis till alla stora barnbarn, för påskgodis gillar de😉
Vaknade till en kylig morgon med flera - grader. Nu skiner solen och det är plusgrader😎
 
 
Marmor
 
 


27 mars 2018

En fullspäckad dag

 


Tulpaner i massor. Det märks att Påsken snart är här.

Det har varit en fullspäckad dag. Har varit på återbesök efter op. Jag har fortfarande inte fått tillbaka rösten. Skall gå till en öron näs och hals doktor och kolla mina stämband, en remiss skickades
 idag.
På hemvägen köpte jag jord till mina Orkidéer. Jag har planterat om dem i Orkidékrukor. Läste att de vill ha ljus till sina rötter. Dottern har stora kraftig Orkidéer i sitt burspråksfönster, de är planterade i stora glaskrukor.
Vi hörs igen!
 
Marmor

26 mars 2018

Måndag och Påskvecka

börjar på Torsdag.
 
Har inte hänt så mycket här utöver det vanliga som handla, städa, tvätta och kolla på TV.
Det har varit några dagar med riktigt fint väder, rena vårvärmen👌 Idag är det lite svalare igen.
Minusgrader när jag steg upp och det syntes att det kommit lite snö under natten. Nu skiner
solen, kanske blir det en fin eftermiddagspromenad.
 
Läste att FB tappar användare fortfarande. Själv tycker jag det är obehagligt att det läcker
information. Jag har begärt ut uppgifter vad som finns registrerat på mig, svaret kom fort. Det fanns inte mycket registrerat då jag inte är en flitig användare av FB.
Funderar ändå på att ta bort mitt FB konto. Hur ställer ni er till detta med FB? Kommer ni att vara kvar eller kliva av?
Läste även att man skall akta sig för att använda Messenger som inte är säkert.
 
Vi hörs igen!
 
 

Marmor

25 mars 2018

Härlig vårsöndag!

 
 
Ytterligare en fin dag med plusgrader. Just nu är det + 6😎
Jag har tvättstugan på förmiddagen, promenad blir det i eftermiddag.
Det blev tvätt idag istället för i torsdag, då vi tog en tur med bilen istället. Var inne på IKEA
och köpte Orkidékrukor och lite annat, men vi började med lunch. Det blev IKEAS Köttbullar med
 mos, gräddsås och lingonsylt, efterrätt Äppelkaka med vaniljsås och en kopp kaffe.
I3339945W177H98V.gif
 


Furstekaka eller" Fyrstekrage "

  kommer Norge.

Är en superläcker och god kaka, räcker till 12 personer eller fler. Användes ofta till helger, bröllop, dop, etc.


24 mars 2018

Smördegspajer med riven ost

Smördegspajer med Västerbottenost som gräddas i muffinsform.
12 st
1 paket fördig smördeg 250 g
3 dl riven Västerbottenost
2 ägg
2 dl mjölk
lite salt
Garnera med rom, gräddfil
Ugn 225 grader i 12 minuter
Dela smördegen i 12 rutor och lägg ner i muffinsformen. Lägg  riven ost i varje.
Vispa ägg, mjölk och salt och häll över osten.
Ställ in i ugnen och grädda 12 minuter.

23 mars 2018

Let´s dance kväll



Ikväll börjar det👌
 
 
 
Jag har fixat lite gott till kvällen. Bakat smördegsbottnar som jag skall fylla med färska jordgubbar och blåbär, toppa med vispad grädde.
Det blev tidigare middag idag redan vid 17- tiden, pommes frites med Rostas och vitlökssmör, så smarrigt👌
Har varit en härlig dag med flera plusgrader, sol från och till.
Vi hörs igen!
 


Alla pratar om gravade äggulor

I nya tidningen Buffé hittade jag denna artikel med recept på
 Gravade Äggulor. Nyfiken blev jag som aldrig har hört talas om dessa ägg tidigare.
Finns säkert fler än jag som inte har set, hört eller smakat dessa ägg.
Jag delar med mig av receptet ifall alla inte har tillgång till denna tidningen.
Så här skriver man in tidningen.
I VÅR FÅR det sextiotregradiga ägget konkurrens av de gravade äggulorna - äggulor gravade i socker och salt och långsamt torkade.
Låter det svårt? Det är det inte!
 Med sin lena, mättande smak ger de gravade äggulorna dessutom ett fantastiskt djup rivna över alltifrån pasta till sallader.
Källa: Tidningen Buffé 03 Mars 2018 

Ceasardressing.

Gör din egen sats till 8 personer
 Om du häller den på flaska och förvaras i kylen håller dressingen sig 10 dagar.
2 äggulor
½ msk Dijonsenap
1 msk sardeller finhackade
¼ dl citronsaft
1-2 vitlöksklyftor finhackade
¼ Serrano chili finhackad
½ dl parmesanost, finriven
1 msk vitvinsvinäger
¾ dl olivolja
¾ dl matolja
1-2 msk vatten
salt och svartpeppar från kvarn

Gör så har.
Blanda äggulor, vitlök, chili , sardeller och senap i matberedaren. ( Går även att vispa i bunke)
Droppa i oljan under ständig omrörning. Rör i parmesanosten. Tillsätt citronsaft och vinäger. Späd med vatten till lagom konsistens. Smaksätt med salt och peppar.


22 mars 2018

Smått och Gott till Påsk

 
easter-graphics-hares-924829.gif  

Liten sallad på Matjessill!
 
4 personer, bra som förrätt, i portionsskålar eller glas!
 
1 burk matjessill
 
2 hårdkokte ägg
 
½ dl majonnäs
 
1 dl créme fraiche
 
½ tsk curry
 
½ dl strimlad purjolök
 
3 msk hackad ättiksgurka isbergssallad
 
tomatklyftor
Torka av sillarna och skär dem i smala bitar.
 
Rör ihop majonnäs och créme frache med curry. Hacka äggen och rör ner tillsammans med sillbitarna, purjolök och ättiksgurka.
 
Servera sillsalladen på finskuren isbergssallad och garnera med tomatklyftor!
 
 
Laxmousse med Senapssås
 
4 personer
 
200 g rökt lax i bit
 
3 dl vispgrädde
 
½ msk citronsaft2 droppar tabasco
 
1 pkt grön sparris
 
Strimlad grönsallad
 
 
Sås
 
2 dl majonnäs
 
2 msk grov fransk senap
 
1-2 msk vatten
 
Skär laxen ren från skinn och ev ben och skär den i bitar. Lägg laxbitar, citronsaft och tabasco i matberedaren och kör till puré. Späd efter hand med grädde till en fluffig massa.
 
Häll upp i en skål och ställ kallt några timmar innan serveringen. Koka sparrisen enligt anvisningarna och låt den rinna av.
 
Smaksätt majonnäsen med senap och tunna ut såsen med lite vatten. Servera laxmoussen uppskedad på salladsblad med sparrisstjälkar och en klick sås
 

Åktur idag

 
Idag skall 🚙 Pärlan få ut och lufta sig👌
Det blir en tur bortåt IKEA Kungens Kurva. Vi skall beställa den årliga servicen.
 Nu kör vi inte så många mil när vi bor i stan. Men bilen säger till ändå att det gått ett år sedan sista genomgången.
Det är bara att fixa så alla blir glada🙂
Skall passa på att även storhandla när vi ändå är ute och åker.
Vi hörs igen!
 
 


21 mars 2018

Hembakade polarkakor

14–16 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
¾ dl ljus sirap
1 ½ tsk salt
6 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock.
 Stansa ut rundlar, ca 13–14 cm i diameter.
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Kristinatårta


2 ägg
2,5 dl socker
5-6 msk mjöl
4 tsk bakpulver
6 dl havregryn
150 g smör, smält och avsvalnat
3 dl mjölk
8 bittermandlar
2 msk smör, till formen
5 msk grovt rågmjöl
0,5 tsk salt
3 dl vispgrädde
5 dl blandade färska bär
3 msk smaksatt honung

Blanda ägg och socker till ett vitt fast skum.
Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål, detta för att bakpulver och mjöl ska blandas ordentligt.
Tillsätt mjölblandningen, havregryn och salt till äggskummet och blanda med degkrok, tillsätt smält smör och mjölk och blanda till en smet.
Riv bittermandel fint och blanda ner i smeten.
Smöra en springform och klä den med grovt rågmjöl och häll på smeten.
Baka kakan på 175 grader i ca 35 minuter. stick kakan med en tandpetare för att se att den är klar, ska inte vara kladdig. Låt svalna.
Vispa grädden och använd en spritspåse med fin tyll för att spritsa kanterna på tårtan. Garnera med bär och ringla över den smaksatta honungen.

Glömmingetårta


 
50 g smör
1 1/4 dl socker
3 äggulor
3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulvet
3 msk mjölk
100 g nörkärnor

Maräng
3 ägg vitor
1 1/4 dl socker

Fyllning
3 dl vispgrädde (vispas )
Ugn 175 grader
Rör matfettet mjukt och pösigt med socker. Tillsätt äggulorna en i taget. Rör i vetemjölet
och bakpulver och tillsätt mjölken.
Smöra ett bakplåtspapper väl och lägg i en liten långpanna Lägg i smeten och jämna till.
Vispa vitorna till hårt skum och blanda ner sockret. Bred ut marängmassan över smeten 
och strö över hackade nötkärnor. Sätt in i ugnen och grädda ca 25 minuter. Låt svalna.
Dela botten och lägg i vispad grädde. Dekorera med bär
.
Önskar du större tårta, gör dubbel sats och använd ugnens braspanna istället.

20 mars 2018

Dagens Test

 
blev en video
 
 
Hejsan!
Nu har jag gjort en video från Brunchen på Häringe Slott och vill testa och se hur det
fungerar.
Vi hörs igen!
 
 


Fint besök några dagar.

 
 

Vi har ett fint och mysigt besök några dagar. Så härligt med Doris här👌
Just nu är hon och farfar på morgonpromenaden. Det blir säkert Årstaviken och runt i Tantolunden.
Eftermiddagens promenad blir säkert till Kaninerna, Grisen och Fåren.
Ser ut som det skall bli ytterligare en solig dag med några minusgrader.
Mina planer för dagen är att handla mat och fylla på köksskåpen.

Snart är det Påsk  och kanske även vår 👌
20.gif
I3516263W171H111V.gifMarmor 


Äppelgrottor

10 st
50 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
1 äggula
1 ½ dl vetemjöl
Fyllning
3 äpplen
3 dl vatten
3 msk strösocker
1 dl kesella
½ citron, rivet skal & saft
½–1 tsk mald kanel
Garnering
130 g mandelmassa
½ dl mandelspån
1 msk florsocker
 Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda smör, socker, äggula och mjöl till en smidig deg. Fördela och tryck ut degen i 10 aluminiumformar. Grädda dem i nedre delen i ugnen i ca 10 min.
 Skala och skär äpplena i mindre bitar. Koka dem mjuka i vattnet blandat med socker.Låt dem rinna av i ett durkslag.
 Smaksätt kesellan med citronsaft och rivet citronskal. Lägg ca 2 tsk av citronkesellan i bottnen på formarna.
Fördela äppelbitarna och strö över lite kanel. Riv mandelmassan grovt och strö den över äpplena.
Strö över lite flagad mandel.
 Grädda formarna på nytt i ytterligare ca 7 min tills mandelmassan fått vacker färg.
Låt kakorna kallna.
 Pudra lite florsocker över varje äppelgrotta före servering.
Förvara dem kallt, de bör serveras samma dag eller inom två dagar, kesellan kan göra bottnarna blöta.


19 mars 2018

Brunch på Häringe Slott

Häringe Slott
IMG_20180318_133831.jpg
 
Det var ett trevligt besök på Häringe Slott. Det fanns många olika rätter uppdukade.
Finns fler bilder från brunchen till höger under Sidor, flik Häringe Slott.
 
De har en öppen damm som dessa fåglar trivs, änder, gäss och ankor.
IMG_20180318_133943.jpg 
Idag kommer Prinsessan Doris och skall stanna några dagar, så mysigt👌
Själv har jag ett inbokat tandläkarbesök på fm.
 
I3449367W130H130V.giffår njuta av henne efter besöket. Farfar och Doris får ta en promenad
och möta upp mig efter " tandis "😉
 
Verkar som vi skall få sol och plusgrader även idag, härligt!
 
Vi hörs igen!
 
I3300953W250H150V.png

18 mars 2018

Idag blir det slottsbesök


I3185437W262H177V.png

Nu är det snart dags att fixa till sig, klädmässigt. Idag bär det av till Häringe Slott för att äta Brunch.
Prinsessan med familj kommer också dit.
Doris idag2.jpg

På Häringe Slott är det tillåtet att ha med sig hundar. Gäller även övernattningar. Jag tycker det är trevligt att detta alternativet finns. I andra länder har detta funnits länge, djuren är välkomna som familjemedlem.
Vi har strålande solsken, men lite väl många minusgrader. Just nu är det - 7 men det skall ändras till
+ 3 framåt dagen👌
Vi hörs igen!
I3339945W177H98V.gif

17 mars 2018

En underbar lördag

Vilket underbart väder vi fått idag. Solsken och plusgrader kom efter lunch👌 våren kanske äntligen är på väg.
Har varit flitig idag. Hela förmiddagen har jag sorterat och kastat papper som jag anser kunna kastas idag, känns så skönt.
När det var klart tog jag och gubben en promenad i solskenet. På hemvägen var vi och hämtade sitsen till en toalettstol som vi beställt, det fanns bara en i färgen när vi handlade. Ser trevligare ut om det är lika lock på toastolarna.
Vi hörs igen!
 
I3339945W177H98V.gif 


16 mars 2018

Det bet i kinderna

 
Dagen har varit mysig, med. sol, minusgrader och blåst. Jag och gubben tog en längre promenad trots att det bet bra i kinderna.
En stund gick vi i Ringens köpcenter och fick lite värme😉 Det blev lite shopping när vi gick omkring därinne. Gubben köpte T-shirts, jag en långklänning på rea👌
Sedan fortsatte vi vår promenad hem i sol och blåst. Gjorde en avstickare och letade efter en ny
perkulator. Blir absolut det godaste bryggkaffet, men varmt.
Vi hörs igen!


15 mars 2018

Idag är det toppen....

 
 
Hejsan och God förmiddag!
Idag har vi ett strålande väder, sol och några minusgrader.
 
Jag har en förmåga att boka in tvättstugan när de fina dagarna kommer. Tur att det inte är så mycket tvätt detta pass, bara 3 maskiner👌 så lite hinner jag njuta av dagen i alla fall😎
Nu är allt klart i tvättstugan och tvätten är inplockad. Lagom som jag tänkte ta en promenad, så började det snöa och blåsa.
På söndag skall jag bjuda gubben på brunch. Jag blev tipsad om Häringe slott som skall ha bra brunch. Det ligger en bit utanför city. Med bil tar det tar ca 35 minuter, alldeles lagom resväg👌
Marmor
 


14 mars 2018

Bountyrutor med extra allt

Bountyrutor med extra allt

1 kaka, ca 24 bitar

150 g smör eller

margarin

3 ägg

3½ dl socker

3/4 dl kakao

1½ tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

1 dl mjölk

Kokossmet

150 g smör

3 dl florsocker

2 ägg

200 g riven kokos

3 dl blåbär

1 msk potatismjöl

200 g mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 grader. smörj och mjöla en långpanna, ca 22x32 cm, eller klä den med bakpapper.

Smält smöret och ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner de torra ingredienserna.
Tillsätt mjölken i det avsvalnade smöret och häll ner blandningen. Rör om varsamt till en slät smet.

Bre ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter, eller tills kakan är näst intill färdiggräddad.

Kokossmeten: Smält smöret och dra kastrullen från värmen. Tillsätt florsocker, ägg och riven kokos och rör om. Blanda blåbären med potatismjölet och vänd ner dem med några stora tag.

Ta ut kakan ocj bre varsamt över kokossmeten. Höj värmen till 200 grader och grädda den i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills ytan fått svagt gyllenbrun färg.

Smält chokladen över varmt vattenbad eller på låg efttekt i mikrovågsugn.

Ringla den över den svala kakan. Skär upp kakan i bitar då den kallnat.

Mandelblåbärskaka

 
Ett gammalt recept som jag delar med mig av.
 
50 g smör eller margarin

3/4 dl socker
1 ägg
1 dl vetemjöl
3-4 msk saft från en citron
 
Fyllning
ca 4 dl (190 g) djupfrysta blåbär
( ½ dl socker )
1 dl vispgrädde
1 ägg
   
Garnering
1-2 dl hackad mandel
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägg, mjöl och citronsaft. Smörj en ungsäker form ( ca 18 cm i diam. och 3 cm hög ).
Bred ut smeten och dra upp den efter kanterna..
Blanda ev. blåbären med sockret. Lägg bären på kaksmeten. Vispa grädden och tillsätt ägget. Häll blandningen över bären. Strö över mandeln.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme, ca 40 minuter. 

Servera kaka något avsvalnad med vispad grädde.

Nötsnittar

175 g mörk choklad, gärna 70 %


50 g smör eller margarin
2 äggvitor
1 1/4 dl socker
4 dl malda nötkärnor
eller hasselnötsmjöl
½ tsk bakpulver
 
Fyllning
1 ½ dl blåbär
1 ½ tak potatismjöl
 
Sätt ugnen 200 grader. 

Bryt chokladen i bitar och smält den över varmt vattenbad eller i mikrougn tillsammans med matfettet. Rör till slät konsistens.
Vispa äggvitorna med rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning till massan är blank och styv. Blanda de malda nötkärnorna eller hasselnötsmjölet med bakpulvret och vänd ner i smeten. Vänd sist ner chokladsåsen och rör varsamt smeten slät.
Klicka ut smeten till 2 plåtlånga längder på bakpappersklädd plåt.
Häll blåbären i en bunke och strö över potatismjölet. Rör om varsamt så att bären blir jämnt mjölade runt om. tryck en lätt fördjupning mitt på deglängderna och lägg blåbären i den.

Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt kallna på plåten.

Skär upp i sneda snitta.

Blåbärskaka med Hasselnötter

 
300 g rumsvarmt smör
3 dl hasselnötter
3 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
500 g frysta eller
färska blåbär
1 msk majsstärkelse
Sätt ugen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper i en ca 20 x 30 cm stor ungssäker
form, se till att pappret täcker kanterna.
Skär smöret i tärningar. Mixa hasselnötterna grovt i matberedare.
Tillsätt socker, vetemjöl, bakpulver och kanel och mixa kort.
Tillsätt smöret och mixa snabbt ihop till en smulig deg.
Tryck ut hälften av degen i botten av formen och jämna
till ytan.
Rör ihop blåbär och majsstärkelse. Fördela bären över bottnen.
Smula resten av degen över.
Grädda kakan i mitten av ugnen 40-50 minuter, tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna. Skär i rutor och servera
med med glass eller vispad grädde.

Blåbärsrutor med Lemon Curd och Kokos

ca 16 bitar
200 gr smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 citron, rivet skal
3 ägg
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 g blåbär, färska
Topping
50 g smör, rumsvarmt
2 dl riven kokos
2 ägg
2 dl strösocker
200 g lemon curd
100 g blåbär, färska
Sätt ungen på 175 grader.
Vispa smör och socker och citronskal vitt och pösigt.
Vispa upp äggen i en skål och rör ner dem i smörsmeten. Tillsätt ca 1 msk vetemjöl så att smeten inte skär sig.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd försiktigt ner hälften av blåbären.
Häll smeten i en långpanna, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper i botten
och strö över resterande blåbär. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Toppingen
Smält smöret och rör ner kokos, ägg och strösocker. Värm lemon curden försiktigt i en annan kastrull så att den blir rinnig.
Fördela blåbär över kakan och ringla över lemon curd och kokosblandningen.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt den svalna i långpannan innan du skär den i bitar

 Hejsan alla vänner och besökare! Nu  är jag tillbaka i bloggen efter ett långt uppehåll. Det känďes lite konstigt när jag hade öppnat blogg...