8–10 bitar
100 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
¼ tsk salt
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
Fudge
1½ dl vispgrädde
1 msk sirap
2 tsk mald kanel
2 tsk mald kanel
1 tsk hel kardemumma
200 g mjölkchoklad, hackad
Garnering
vispad grädde, färska bär
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, kakao, vaniljsocker och salt. Det kan se ut som att smeten skurit sig men den kommer att bli slät när alla ingredienser är i.
Rör ner äggen, ett i taget, och till sist mjölet. Rör till en slät smet och häll den i formen.
Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 15–20 min. Den ska vara lite kladdig.
Låt den svalna.
Låt den svalna.
Fudge
Koka upp grädde, sirap, kanel och stött kardemumma i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och blanda i chokladen. Rör tills den har smält.
Bred ut fudgen över kakan och servera direkt eller när den är helt kall.
Spritsa på grädde eller servera den vid sidan om.
Dekorera kakan med blåbär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar