Skånska Kåldolmar

1 medelstort vitkålshuvud
150 g oxfärs
150 g fläskfärs
ca 1 kkp mjölk (till färsen)
2 ägg 
1 gul lök
½ dl risgryn
1½ dl mjölk (till riset)
salt och vitpeppar
2 msk sirap eller socker
3 msk smör
½ l skysås
 
Skysås
Bryn vetemjöl med lite smör, späd med sky från kåldolmarna, buljongtärning, vatten. Låt koka 15-20 minuter.
Bättre med en tunnare sky, än tjock. Använd lite soja ifall skyn skall vara brun.
Skär ut stocken på vitkålen och förväll det sedan i kokande saltat vatten.
  Lossa därefter bladen från varandra och skär bort eller tunna ut dem grova mittnerven
. Skölj risgrynen och koka dem i mjölk till en tjock gröt. Finhacka och smörfräs löken.
  Blanda färsen md ägg, lök, mjölk, kryddor och ris. Smaka av.
 Lägg ut 60-70 g av färsen på varje kålblad och rulla ihop dem till små dolmar. Placera dem i en smörad ugnspanna eller gryta och strö över lite socker eller sirap samt något smält smör
 Stek dem i god ugnsvärme på båda sidorna. Tillsätt efter 30-40 minuter skysåsen och låt dolmarna småputtra i ugnen ytterligare 30 minuter.
Smaka av såsen och servera dolmarna i den med potatismos eller kokt potatis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hejsan! Nu är jag här....

Nu äntligen skall jag få promenader, som jag har varit beviljade länge. Alltid personalbrist när jag ville komma ut. Jag skall ta en av mina...