1 medelstort vitkålshuvud
150 g oxfärs
150 g fläskfärs
ca 1 kkp mjölk (till färsen)
2 ägg
1 gul lök
½ dl risgryn
1½ dl mjölk (till riset)
salt och vitpeppar
2 msk sirap eller socker
3 msk smör
½ l skysås
Skysås
Bryn vetemjöl med lite smör, späd med sky från kåldolmarna, buljongtärning, vatten. Låt koka 15-20 minuter.
Bättre med en tunnare sky, än tjock. Använd lite soja ifall skyn skall vara brun.
Skär ut stocken på vitkålen och förväll det sedan i kokande saltat vatten.
Lossa därefter bladen från varandra och skär bort eller tunna ut dem grova mittnerven
. Skölj risgrynen och koka dem i mjölk till en tjock gröt. Finhacka och smörfräs löken.
Blanda färsen md ägg, lök, mjölk, kryddor och ris. Smaka av.
Lägg ut 60-70 g av färsen på varje kålblad och rulla ihop dem till små dolmar. Placera dem i en smörad ugnspanna eller gryta och strö över lite socker eller sirap samt något smält smör
Stek dem i god ugnsvärme på båda sidorna. Tillsätt efter 30-40 minuter skysåsen och låt dolmarna småputtra i ugnen ytterligare 30 minuter.
. Skölj risgrynen och koka dem i mjölk till en tjock gröt. Finhacka och smörfräs löken.
Blanda färsen md ägg, lök, mjölk, kryddor och ris. Smaka av.
Lägg ut 60-70 g av färsen på varje kålblad och rulla ihop dem till små dolmar. Placera dem i en smörad ugnspanna eller gryta och strö över lite socker eller sirap samt något smält smör
Stek dem i god ugnsvärme på båda sidorna. Tillsätt efter 30-40 minuter skysåsen och låt dolmarna småputtra i ugnen ytterligare 30 minuter.
Smaka av såsen och servera dolmarna i den med potatismos eller kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar