Kokta, Stekta kroppkakor med svamp och hasselnötter

4 personer / Över i timme
 
1 kg mjölig potatis
1 ägg
2½ dl vetemjöl
 
smör salt
rårörda lingon, brynt smör och
hackad persilja till servering.
 
Fyllning
1 gul lök
 
4 dl trattkantareller eller
 kantareller
½ tsk mortlad kryddpeppar
½ dl grovhackade hasselnötter
 
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa genom en potatispress och låt svalna. Vispa ihop ägget. Blanda potatis, ägg, mjöl och 1 tsk salt till en jämn deg.

 
Fyllning
Skala och finhacka löken. Fräs löken i 2 msk smör på låg värme till den är mjuknar, ca 10 minuter. Höj värmen och tillsätt svamp, kryddpeppar, ½ tsk salt och stek ytterligare några minuter. Rör ner nötterna.
Forma degen till en rulle och dela i 12 bitar. Gör en fördjupning i varje bit och fördela fyllningen. Vik degen så att öppningen täcks. Forma till en boll.
Koka upp en stor kastrull med väl saltat vatten. Lägg i några kroppkakor i taget och låt sjuda ca 5 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Sjud ytterligare ca 5 minuter. Luft upp med en hålslev oxg låt svalna.
Halvera kroppkakorna och stek i smör. Servera med lingon, brynt smör och persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hejsan! Nu är jag här....

Nu äntligen skall jag få promenader, som jag har varit beviljade länge. Alltid personalbrist när jag ville komma ut. Jag skall ta en av mina...