4 personer / Över i timme
1 kg mjölig potatis
1 ägg
2½ dl vetemjöl
smör salt
rårörda lingon, brynt smör och
hackad persilja till servering.
Fyllning
1 gul lök
4 dl trattkantareller eller
kantareller
½ tsk mortlad kryddpeppar
½ dl grovhackade hasselnötter
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa genom en potatispress och låt svalna. Vispa ihop ägget. Blanda potatis, ägg, mjöl och 1 tsk salt till en jämn deg.
Fyllning
Skala och finhacka löken. Fräs löken i 2 msk smör på låg värme till den är mjuknar, ca 10 minuter. Höj värmen och tillsätt svamp, kryddpeppar, ½ tsk salt och stek ytterligare några minuter. Rör ner nötterna.
Forma degen till en rulle och dela i 12 bitar. Gör en fördjupning i varje bit och fördela fyllningen. Vik degen så att öppningen täcks. Forma till en boll.
Koka upp en stor kastrull med väl saltat vatten. Lägg i några kroppkakor i taget och låt sjuda ca 5 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Sjud ytterligare ca 5 minuter. Luft upp med en hålslev oxg låt svalna.
Halvera kroppkakorna och stek i smör. Servera med lingon, brynt smör och persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar