Den klassiska slottssteken

4-6 personer
800 g nötkött (fransyska eller innanlår)
1 lök
5 ansjovisfiléer +4 msk ansjovisspad
1 msk sirap
1-2 tsk ättikssprit (12%)
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
3-4 dl vatten
3 msk vetemjöl + 3 msk vatten
1½ dl vispgrädde
smör
salt, peppar
 
Smält smöret i en stekgryta och bryn köttet runt om. Krydda med 1  krm salt och 1 krm peppar. Skala och skär löken i klyftor. lägg ner lök, ansjovis + spad, sirap och ättika i grytan. Låt steka med 3 minuter. Tillsätt resterande kryddor och vatten. Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört. Tar ca 1½ timme (innetemp. 75 grader). Ös steken då och då med skyn.
Ta upp steken och låt den vila i ca 15 minuter. Skär upp köttet i skivor. Sila ner skyn i en kastrull. Skyn bör vara 3 dl, om inte späd med vatten. Rör ut mjölet i 3 msk kallt vatten. Vispa ner redningen och koka upp. Tillsätt grädden. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av.
Servera med potatis, grönsaker, inlagd pressgurka och gärna gelé.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu är jag här igen👏

Hejsan! Nu har jag piggat på mig igen. Inte helt Ok, men betydligt bättre. Det var några månader sedan jag skrev i bloggen.  Det känns som j...