Den klassiska slottssteken

4-6 personer
800 g nötkött (fransyska eller innanlår)
1 lök
5 ansjovisfiléer +4 msk ansjovisspad
1 msk sirap
1-2 tsk ättikssprit (12%)
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
3-4 dl vatten
3 msk vetemjöl + 3 msk vatten
1½ dl vispgrädde
smör
salt, peppar
 
Smält smöret i en stekgryta och bryn köttet runt om. Krydda med 1  krm salt och 1 krm peppar. Skala och skär löken i klyftor. lägg ner lök, ansjovis + spad, sirap och ättika i grytan. Låt steka med 3 minuter. Tillsätt resterande kryddor och vatten. Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört. Tar ca 1½ timme (innetemp. 75 grader). Ös steken då och då med skyn.
Ta upp steken och låt den vila i ca 15 minuter. Skär upp köttet i skivor. Sila ner skyn i en kastrull. Skyn bör vara 3 dl, om inte späd med vatten. Rör ut mjölet i 3 msk kallt vatten. Vispa ner redningen och koka upp. Tillsätt grädden. Låt koka ca 5 minuter. Smaka av.
Servera med potatis, grönsaker, inlagd pressgurka och gärna gelé.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hejsan! Nu är jag här....

Nu äntligen skall jag få promenader, som jag har varit beviljade länge. Alltid personalbrist när jag ville komma ut. Jag skall ta en av mina...