19 februari 2018

Ett gammalt recept¨på Jästpannkakor


 
 
Jästpannkakor är ett recept som gått i arv i generationer.
Extra fluffiga pannkakor från skånska Kullabygden.
Jag har minnen från min skånetid att man bakade dessa pannkakor.

Hittade receptet i Matmagasinet, och blev väldigt glad. Ni kanske  vill testa det gamla receptet, så jag delar med mig.
Passar både som mellanmål och som lättare kvällsmat.

 
Jästpannkakor.
3 ägg
25 g jäst
1 msk strösocker
5 dl mjölk
1 tsk sat
ca ½ kg vetemjöl, 8 dl
1 msk kardemumma
smör till stekning.
Vispa samman äggen i en stor bunke. Smula sönder jästen i en lite skål, häll i lite socker och rör om tills det blir rinnande.
Häll mjölken, jästen, resterande socker, salt, vetemjöl och kardemumma ner i äggsmeten. Vispa till en jämn och ganska tjock smet.
Jäs smeten under bakduk i ca 1 timme. När det bubblar i smeten är den färdig.
Grädda pannkakor av smeten i smör i en stekpanna på låg medelvärme, ca 2 minuter på varje sida tills den är fast inuti. Man kan också grädda i plättlagg om man vill ha mindre pannkakor.
Servera pannkakorna nystekta tillsammans med sirap. Det går även att värma upp dem och äta dem dagen efter.

7 kommentarer:

  1. Dom ska jag testa i veckan. Återkommer jag om vad jag tycker .

    Kramar

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet. Dom blev goda till fikan idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var roligt att det smakade.
      Välkommen tillbaka👌

      Radera
  3. Nu ska jag göra jästpannkakor. Minnen från förr. Hemma i Djuramåsa på Kullabygden.

    SvaraRadera

Hejsan! Nu är jag här....

Nu äntligen skall jag få promenader, som jag har varit beviljade länge. Alltid personalbrist när jag ville komma ut. Jag skall ta en av mina...