Kroatiens maträtt alla talar om.

 
 
Çevapçiçi
En god rätt...korvar av färs
 
Recept Çevapçiçi....
500 g grovmalen blandfärs, gärna innehållande lamm
1 äggula
1 finriven gul lök
drygt 1 tsk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm peppar
grillolja

Blanda samtliga ingredienser utom grilloljan till en smidig färs.
Forma avlånga köttbullar, liknande s k järpar.
Pensla med grillolja. Grilla över kolglöd.

Till servering:
Servera med finhackad rå lök, en blandsallad och gärna klyftpotatis. Gott med Ajvar till
 
Recept Ajvar
 
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
5 st röda paprikor
2 st aubergine
3 tsk rödvinsvinäger
1 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
 
Sätt ugnen på grill. Finhacka lök och vitlök. Fräs i 1 msk rapsolja tills allt är mjukt.
 Dela paprikorna i halvor, ta bort kärnorna. Dela auberginerna på längden.
 Grilla paprika och aubergine med skalsidan uppåt i ugnen tills skalet är bränt och bubbligt.
. Låt svalna något och lägg i plastpåse 10 minuter så släpper skalet lättare.
 Skala och mixa grönsakerna med lök. Smaksätt med resten av oljan, vinäger, salt och peppar.
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu är jag här igen👏

Hejsan! Nu har jag piggat på mig igen. Inte helt Ok, men betydligt bättre. Det var några månader sedan jag skrev i bloggen.  Det känns som j...