Kålpudding röd

för 4 personer
 
800 g rödkål
2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
1+3 msk sirap
700 g kalvfärs eller blandfärs
1½ dl hackade inlagda rödbetor
1½ dl hackade saltgurkor
1 ägg
2 krm ingefära
1½ dl matlagningsgrädde
smör
flytande smör & rapsolja
salt, vitpeppar, svartpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Ansa och skär
rödkålen i 1 cm stora bitar. Skala och skär rödlökarna i 1½ cm stora bitar. Skala och finhacka vitlökarna.
Bryn kål, rödlök och vitlök i en stor stekpanna i 2 msk flytande smör & rapsolja. Tillsätt 1 msk sirap och låt fräsa på svag värme tills kålen mjuknat lite, ca 10 minuter. Låt svalna något.
Blanda färsen med hackade rödbetor och saltgurka, ägg ingefära, grädde, 1 msk salt, 2 krm vitpeppar och 2 krm svartpeppar.
Lägg hälften av kålblandningen i en ugnsfast form. Fördela färsen över. Täck med resten av kålen. Ringla över 3 msk sirap och hyvla över smör. Ställ in i ugnen i 40-50 minuter.
 Öka till 200 grader de sista 15 minuterna. Täck formen med folie om kålen får för mycket färg.
Servera med kokt potatis, ärtor, morötter och lingonsylt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hejsan! Nu är jag här....

Nu äntligen skall jag få promenader, som jag har varit beviljade länge. Alltid personalbrist när jag ville komma ut. Jag skall ta en av mina...