Kålpudding röd

för 4 personer
 
800 g rödkål
2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
1+3 msk sirap
700 g kalvfärs eller blandfärs
1½ dl hackade inlagda rödbetor
1½ dl hackade saltgurkor
1 ägg
2 krm ingefära
1½ dl matlagningsgrädde
smör
flytande smör & rapsolja
salt, vitpeppar, svartpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Ansa och skär
rödkålen i 1 cm stora bitar. Skala och skär rödlökarna i 1½ cm stora bitar. Skala och finhacka vitlökarna.
Bryn kål, rödlök och vitlök i en stor stekpanna i 2 msk flytande smör & rapsolja. Tillsätt 1 msk sirap och låt fräsa på svag värme tills kålen mjuknat lite, ca 10 minuter. Låt svalna något.
Blanda färsen med hackade rödbetor och saltgurka, ägg ingefära, grädde, 1 msk salt, 2 krm vitpeppar och 2 krm svartpeppar.
Lägg hälften av kålblandningen i en ugnsfast form. Fördela färsen över. Täck med resten av kålen. Ringla över 3 msk sirap och hyvla över smör. Ställ in i ugnen i 40-50 minuter.
 Öka till 200 grader de sista 15 minuterna. Täck formen med folie om kålen får för mycket färg.
Servera med kokt potatis, ärtor, morötter och lingonsylt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 Hejsan alla vänner och besökare! Nu  är jag tillbaka i bloggen efter ett långt uppehåll. Det känďes lite konstigt när jag hade öppnat blogg...