Pizzadegar

Pizzadeg 1

till 4 pizzor

40 g jäst
4 dl vatten
1 dl olivolja
1 nypa salt
1 nypa strösocker
ca 1 liter mjöl

 Blanda ut jästen i lite av vattnet. Häll sedan på resterande mängd vatten, olja, salt, socker och lite av
mjölet. Börja arbeta degen och tillsätt mer mjöl tills du får en deg som går ihop. Arbeta i cirka 7 minuter med maskin.
 Strö över mjöl och täck bunken med platsfolie. Ställ på ett svalt ställe och låt jäsa till dubbel storlek.
 Vill du göra degen någon dag i förväg låter du den bara stå i kylen. Ta fram den och låt sedan degen jäsa i rumstemperatur i cirka 2 timmar innan pizzorna bakas ut.

Pizzadeg 2

4 pizzor
Smula 4 g färsk jäst i en binke eller köksmaskin med degkrok. Tillsätt 700 g vetemjöl
oc 5 dl vatten. Blanda på låg hastighet ca 5 minuter. Tillsätt 2 tsk salt och 2 msk olivolja och blanda ytterligare 5 minuter på medelhastighet. Lägg upp degen på bakbord. Dela degen i fyra bitaroch rulla till jämna bollar. Gnid in degen med olivolja så den inte torkar. Låt jäsa 4-5 timmar i rumstemperatur eller 12-24 timmar i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Valborgsmässoafton 2024 med ☀️ och 18 grader!

Hejsan alla vänner och besökare som tittar in i bloggen🌾🌹 Det känns det gått lång tid sedan jag bloggad. Har drabbats av blodförgiftning 2...