torsdag 13 mars 2014

Baka bästa brödet att rosta

Nu skall vi baka det bästa brödet att rosta.
2 st bröd.

5 dl vatten
1½ dl kryssgryn av vete
50 g jäst
2 tsk salt
ev 2-3 msk olja, tex oliv
9-10 dl vetemjöl

Till pensling
ägg, vallmofrö

Koka vatten och vetekross 15 min under lock. Slå blandningen i en degbunke. Ställ den att svalna till 40 grader. Smula ner jästen och rör om till sen löst sig. Tillsätt salt, eventuellt olja och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Täck med bakduk och ställ degen att jäsa 25-30 minuter eller gärna till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig med så mycket mjöl att den är lagom fast. Baka ut den till två avlånga bröd. Lägg dem i brödformar, lätt smorda eller klädda med bakplåtspapper. Jäs dem på varm plats ca 30 minuter. Grädda i 200 grader, ca 30 minuter. Låt kallna på bakgaller under duk.

1 kommentar:

  1. Låter som ett jättegott bröd. Tack för tipset!

    SvaraRadera