Gör egen Blodpudding


" Retrorätten radhusbiff"
 
Första svenska receptet på blodpudding finns i Cajs Wargs kokbok från 1755.
På 1970-talet myntades benämningen radhusbiff.
Det är lättare än man tror att göra egen blodpudding. Den blir luftig pudding med rena smaker.
5 dl grisblod (brukar finnas i frysdisk)
annars beställ så tas det hem
75 g smör
3 dl öl med stor humlebeska
( t ex Bishops Finger eller Nils Oscar)
3 dl rågmjöl
½ dl mörk sirap
3 krm malen kryddpeppar
rårörd lingon
smör, rågmjöl, salt
Dag 1. Sätt ugnen på 175 grader
Hetta upp smöret i en liten kastrull tills det blir lite brynt. Låt sedan stå så smöret skiktar sig. Häll sedan smöret i en skål utan att bottensatsen kommer med.
Mixa blod, smör, öl, rågmjöl, sirap, kryddpeppar och ½ msk salt i matberedaren till en slät smet.
Smöra och mjöla en brödform, ca 1½ liter. Klipp ut och täck botten med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Täck väl med aluminiumfolie. Ställ brödformen i en större ugnsform/långpanna och fyll på med vatten så att det går upp några cm på till kanten. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 1½ timme, tills smeten har stannat, kontrollera med sticka. Låt stå i kylen över natten.
Dag 2. Dags för servering: Lossa blodpuddingen från formens kanter med en kniv. Stjälp upp och skär i skivor. Stek dem i smör . Servera med råröda lingon.
 
Rårörda lingon om du vill göra själv.
1 paket halvtinade lingon och 3/4 dl socker i en skål. Låt tina helt och rör tills sockret lösts upp.
Gott till: Riven palsternacka ( 2-3 ) 1 msk äppelcidervinäger, 1 msk rapsolja och ½ tsk salt. Täck över och låt dra en timma.
Källa: Tidningen Buffe 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 Hejsan alla vänner och besökare! Nu  är jag tillbaka i bloggen efter ett långt uppehåll. Det känďes lite konstigt när jag hade öppnat blogg...