Gör egen grav lax i Påsk för 8-10 personer, det ända du behöver är laxfilé, dill, salt, socker och hel vitpeppar. Tidsåtgång ca 1 timme.
Du kan välja mellan att frysa laxen, 1 dygn eller börja grava direkt. Har alltid fryst min lax innan gravning, tinat och tycker det fungerat bra.
Nu startar vi!
1 kg odlad lax i bit med skinn, gärna
mittbiten
4 msk salt
4 msk strösocker
2 tsk grovstött vitpeppar
1 dl hackad dill
Dela laxen i 2 bitar. Ta bort eventuella ben från laxen med en tång. Skär några snitt i laxskinnet. Blanda salt, socker och vitpeppar.
Gnid in filéerna med kryddblandningen. Strö dill på köttsidorna och lägg ihop köttsida mot köttsida.
Lägg filéerna i plastpåse och förslut. Lägg påsen på en tallrik i kylen ca 2 dygn, och skall vändas 3-4 gånger.
Skrapa bort dill och peppar och skär i sneda skivor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar