Grava din Påsklax

Gör egen grav lax i Påsk  för 8-10 personer, det ända du behöver är laxfilé, dill, salt, socker och hel vitpeppar. Tidsåtgång ca 1 timme.
Du kan välja mellan att frysa laxen, 1 dygn eller börja grava direkt. Har alltid fryst min lax innan gravning, tinat och tycker det fungerat bra.
Nu startar vi!
1 kg odlad lax i bit med skinn, gärna
 mittbiten
4 msk salt
4 msk strösocker
2 tsk grovstött vitpeppar
1 dl hackad dill
Dela laxen i 2 bitar. Ta bort eventuella ben från laxen med en tång. Skär några snitt i laxskinnet. Blanda salt, socker och vitpeppar.
Gnid in filéerna med kryddblandningen. Strö dill på köttsidorna och lägg ihop köttsida mot köttsida.
Lägg filéerna i plastpåse och förslut. Lägg påsen på en tallrik i kylen ca 2 dygn, och skall vändas 3-4 gånger.
Skrapa bort dill och peppar och skär i sneda skivor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 Hejsan alla vänner och besökare! Nu  är jag tillbaka i bloggen efter ett långt uppehåll. Det känďes lite konstigt när jag hade öppnat blogg...