14 april 2017

Grundrecept Potatisgratäng

Grundrecept Potatisgratäng
Fast potatis som får förkoka i gräddmjölk. Det bästa receptet på en gratäng
som skall lagas i förväg och värmas dagen efter. Dessutom ger det den extra koll
på konsistensen.

För 6-8 personer

2 påsar fast potatis á 900 g
( gärna marilyn )
3 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
6 dl mjölk  (3% )
2 dl riven ost
salt, grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader
Skala potatisen och vitlök. Skär potatisen i 3-4 mm tjocka 
skivor, gärna i matberedare. Riv vitlöken.
Koka upp grädde, mjölk, vitlök, 2½ tsk tsk salt och 1 tsk peppar
i en kastrull.
Tillsätt potatisen och låt koka upp under omrörning. Koka på
medelvärme utan lock tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter.

Rör då och då. Smaka av. Tillsätt ev mer salt och peppar.
Häll över potatisblandningen i en ugnsfast form, ca 25 x 30 cm.
Jämna till och strö över osten.

Gratinera i mitten av ugnen ca 25 minuter. Täck ev med folie mot slutet.
Låt gratängen svalna , täck med folie och förvara i kylen.

Vid servering: Sätt ugnen på 150 grader.
Värm gratängen ca 45 minuter eller tills den är genomvarm. 
Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 Hejsan alla vänner och besökare! Nu  är jag tillbaka i bloggen efter ett långt uppehåll. Det känďes lite konstigt när jag hade öppnat blogg...