Ett stort bröd
som räcker till många och passar bra på buffébordet.
En
gjutjärnsgryta är toppen att baka i, fin form på brödet.
1 stort
bröd.
50 g
jäst
7 ½ dl vatten,
37 grader
1 msk
salt
2 msk
socker
1 dl
rapsolja
17-18 dl
vetemjöl
Till
grytan
smör
Smörj en stor
järngryta.
Smula ner
jästen i en degblandare, häll på vattnet. tillsätt salt, socker och rapsolja.
Arbeta in vetemjölet lite i taget, arbeta degen smidig i ca 5 minuter. Sätt
platsfolie över bunken eller lägg en bakduk och låt degen jäsa i 30
minuter.
Sätt under
tiden ugnen på 200 grader. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och forma till
en rund bulle.
Lägg bullen i
grytan, lägg över en bakduk och låt jäsa i ytterligare 30-40
minuter
Grädda brödet
på nedersta falsen i ca 1 timme. Ta ut brödet och låt det svalna i grytan i 5-10
minuter. Vänd upp brödet på ett galler och låt svalna under
bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar