4 april 2017

Baka matbröd i gjutjärnsgryta

 

Gjutjärnsgryta
 

Grytbröd i fin form.
Ett stort bröd som räcker till många och passar bra på buffébordet.
En gjutjärnsgryta är toppen att baka i, fin form på brödet.
1 stort bröd.
50 g jäst
7 ½ dl vatten, 37 grader
1 msk salt
2 msk socker
1 dl rapsolja
17-18 dl vetemjöl

Till grytan
smör
Smörj en stor järngryta.
Smula ner jästen i en degblandare, häll på vattnet. tillsätt salt, socker och rapsolja. Arbeta in vetemjölet lite i taget, arbeta degen smidig i ca 5 minuter. Sätt platsfolie över bunken  eller lägg en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och forma till en rund bulle.
Lägg bullen i grytan, lägg över en bakduk och låt jäsa i ytterligare 30-40 minuter

Grädda brödet på nedersta falsen i ca 1 timme. Ta ut brödet och låt det svalna i grytan i 5-10 minuter. Vänd upp brödet på ett galler och låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu är jag här igen👏

Hejsan! Nu har jag piggat på mig igen. Inte helt Ok, men betydligt bättre. Det var några månader sedan jag skrev i bloggen.  Det känns som j...