4 april 2017

Baka matbröd i gjutjärnsgryta

 

Gjutjärnsgryta
 

Grytbröd i fin form.
Ett stort bröd som räcker till många och passar bra på buffébordet.
En gjutjärnsgryta är toppen att baka i, fin form på brödet.
1 stort bröd.
50 g jäst
7 ½ dl vatten, 37 grader
1 msk salt
2 msk socker
1 dl rapsolja
17-18 dl vetemjöl

Till grytan
smör
Smörj en stor järngryta.
Smula ner jästen i en degblandare, häll på vattnet. tillsätt salt, socker och rapsolja. Arbeta in vetemjölet lite i taget, arbeta degen smidig i ca 5 minuter. Sätt platsfolie över bunken  eller lägg en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och forma till en rund bulle.
Lägg bullen i grytan, lägg över en bakduk och låt jäsa i ytterligare 30-40 minuter

Grädda brödet på nedersta falsen i ca 1 timme. Ta ut brödet och låt det svalna i grytan i 5-10 minuter. Vänd upp brödet på ett galler och låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hejsan! Nu är jag här....

Nu äntligen skall jag få promenader, som jag har varit beviljade länge. Alltid personalbrist när jag ville komma ut. Jag skall ta en av mina...