16 januari 2018

Kalkongratäng med purjo och ost

Kalkongratäng med purjo & ost
4 portioner
125 g makaroner
1 ägg, lätt vispat
2 msk smör
4 små prjolökar inklusive det
gröna, tunt skivade
2 morötter, tärnade
1 msk vetemjöl
1 rågat krm nyriven muskot
2½ dl hönsbuljong
225 g tärnat, kokt kalkon eller
kycklingkött
50 g tärnad skinka
3 msk hackad persilja
100 g riven greyerost
salt & peppar
Ugn 175 grader
Koka makaronerna nätt och jämt mjuka. Låt dem rinna av och lägg tillbaka dem i kastrullen. Rör ner ägget och lite av smöret och blanda väl. Ställ åt sidan. Smält resten av smöret i en kastrull. Lägg ner purjolök och morot. Tillaga under lock i 5 minuter, tills grönsakerna är nästan mjuka och skaka kastrullen då och då.
Tillsätt mjöl och muskotnöt. Fräs ihop under omrörning ca 1 minut. Häll på buljongen. Koka upp och fortsätt röra om. Blanda i kalkon, skinka och persilja. Salta och peppra.
Bred ut hälften av kalkonblandningen i en grund ugnsform. Bred ut makaronerna ovanpå och toppa med resten av kalkonbladningen. Strö över osten. Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hejsan! Nu är jag här....

Nu äntligen skall jag få promenader, som jag har varit beviljade länge. Alltid personalbrist när jag ville komma ut. Jag skall ta en av mina...