16 januari 2018

Kalkongratäng med purjo och ost

Kalkongratäng med purjo & ost
4 portioner
125 g makaroner
1 ägg, lätt vispat
2 msk smör
4 små prjolökar inklusive det
gröna, tunt skivade
2 morötter, tärnade
1 msk vetemjöl
1 rågat krm nyriven muskot
2½ dl hönsbuljong
225 g tärnat, kokt kalkon eller
kycklingkött
50 g tärnad skinka
3 msk hackad persilja
100 g riven greyerost
salt & peppar
Ugn 175 grader
Koka makaronerna nätt och jämt mjuka. Låt dem rinna av och lägg tillbaka dem i kastrullen. Rör ner ägget och lite av smöret och blanda väl. Ställ åt sidan. Smält resten av smöret i en kastrull. Lägg ner purjolök och morot. Tillaga under lock i 5 minuter, tills grönsakerna är nästan mjuka och skaka kastrullen då och då.
Tillsätt mjöl och muskotnöt. Fräs ihop under omrörning ca 1 minut. Häll på buljongen. Koka upp och fortsätt röra om. Blanda i kalkon, skinka och persilja. Salta och peppra.
Bred ut hälften av kalkonblandningen i en grund ugnsform. Bred ut makaronerna ovanpå och toppa med resten av kalkonbladningen. Strö över osten. Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Minus  några dagar sedan plus kommande vecka.  Stockholm har klarat sig väldigt bra. Inte mycket snö, men några minusgrader. Idag skiner sol...