24 januari 2018

Långpannebröd

Långpannebröd  20 bitar:
4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr rumsvarmt smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl
Gör så här
 Häll i mjölk (6 dl av 8) och havregryn i en kastrull. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.
 
 Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader.
 Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin.
Se till att smöret är rumsvarmt, är det för kallt kan du köra det i micron i några sekunder.
 Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.
Häll sedan i resten av ingredienserna. Mjölet tar du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter, tänk på att det är under den här tiden som glutentrådarna skapas – de som gör degen elastisk och smidig. Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Tänk att den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den bearbetas. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Minus  några dagar sedan plus kommande vecka.  Stockholm har klarat sig väldigt bra. Inte mycket snö, men några minusgrader. Idag skiner sol...