Långpannebröd 20
bitar:
4 dl
havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr rumsvarmt smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr rumsvarmt smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl
Gör
så här
Häll i mjölk (6 dl av 8) och havregryn i en kastrull. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.
Häll i mjölk (6 dl av 8) och havregryn i en kastrull. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.
Häll sedan
i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37
grader.
Smula
jästen i en degbunke eller köksmaskin.
Se till att
smöret är rumsvarmt, är det för kallt kan du köra det i micron i några
sekunder.
Häll sedan
i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.
Häll sedan
i resten av ingredienserna. Mjölet tar du i lite i taget. Låt sedan maskinen
jobba några minuter, tänk på att det är under den här tiden som glutentrådarna
skapas – de som gör degen elastisk och smidig. Degen får vara lite kladdig men
ändå smidig. Tänk att den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den
bearbetas. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar