18 september 2018

Munkmuffins

12 st
Muffins
    175 g smör, rumsvarmt
    2 ¼ dl strösocker
    2 ägg
    6 dl vetemjöl
    ¾ msk bakpulver
    1 krm bikarbonat
    1 nypa salt
    2 ½ dl mjölk
    Topping
    1 dl strösocker
    1 tsk mald kanel
    2 msk smör, smält
Gör munkmuffins så här:
    Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en muffinsform för 12 muffins.
    Vispa smör och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan varje.
    Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Sikta ner halva mängden mjölblandning i socker­smeten tillsammans med hälften av mjölken. Rör försiktigt ihop ingredienserna innan resten av mjölblandningen och mjölken tillsätts.
    Skeda upp smeten i formarna till 2⁄3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 15 min, eller tills de är gyllenbruna.
Topping:  Blanda ihop strösocker och kanel.
    Pensla muffinsen med smält smör när de fort-farande är varma och strö över kanel­sockret. Ät munkmuffinsen ljumna.

Undvik sega muffins

Mjöl- och bakpulverblandningen ska inte arbetas in för mycket i smeten, då dras glutentrådarna ut och bakverket blir segt och kompakt. Vänd ner mjölet försiktigt med en slickepott, och bara tills ingredienserna går ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hejsan! Nu är jag här....

Nu äntligen skall jag få promenader, som jag har varit beviljade länge. Alltid personalbrist när jag ville komma ut. Jag skall ta en av mina...