12 st
Muffins
175 g smör, rumsvarmt
2 ¼ dl strösocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
¾ msk bakpulver
1 krm bikarbonat
1 nypa salt
2 ½ dl mjölk
Topping
1 dl strösocker
1 tsk mald kanel
2 msk smör, smält
Gör munkmuffins så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en muffinsform för 12 muffins.
Vispa smör och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan varje.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Sikta ner halva mängden mjölblandning i sockersmeten tillsammans med hälften av mjölken. Rör försiktigt ihop ingredienserna innan resten av mjölblandningen och mjölken tillsätts.
Skeda upp smeten i formarna till 2⁄3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 15 min, eller tills de är gyllenbruna.
Topping: Blanda ihop strösocker och kanel.
Pensla muffinsen med smält smör när de fort-farande är varma och strö över kanelsockret. Ät munkmuffinsen ljumna.
Undvik sega muffins
Mjöl- och bakpulverblandningen ska inte arbetas in för mycket i smeten, då dras glutentrådarna ut och bakverket blir segt och kompakt. Vänd ner mjölet försiktigt med en slickepott, och bara tills ingredienserna går ihop.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar