tisdag 24 april 2018

Pinocciotårta

12–15 bitar
 
Sockerkaksbotten
5 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
¾ dl mjölk
 
Maräng
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
 
Fyllning
färska bär
3 dl vispgrädde

Garnering
2 msk mandelspån (eller hackad sötmandel)
 
 Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).
 Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.
 
Bred ut smeten på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.
 
 Vispa äggvitorna vita och fluffiga. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.
 Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.
 Strö mandelspån över marängen.
 Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna på plåten.
 
 Dela tårtbotten i två delar. Lägg den ena på en bricka. Vispa grädden fluffig och bred ut den på bottnen. Lägg över färska bär. Lägg över den andra bottnen som sett lock.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar