25 april 2018

Pariservåffeltårta

Vaniljkräm, ca 2 dl
1 ¼ dl matlagningsgrädde
2 äggulor
1 ¼ msk maizena majsstärkelse
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
¾ dl vispgrädde
 
Bottnar
200 g smör, kylskåpskallt
4 dl vetemjöl
1 dl vatten, kallt
1-2 dl strösocker till utkavlingen
 
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 dl vaniljkräm, rumsvarm
 
Garnering
ca 2 dl vispgrädde
hallon, färska


Vaniljkräm
  Vispa ihop matlagningsgrädde, äggulor, maizena och strösocker i en kastrull. Låt det sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt den svalna och smaksätt den med vaniljsocker.
Vispa grädden fast och blanda ner den i den kalla krämen.
Bottnar
 Hacka ihop smör och vetemjöl, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg.
Kavla ut degen till en rektangulär kaka på mjölat bakbord. Vik degen i tre lager. Linda in den i plastfolie och lägg den i kylen i ca 1 tim.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen ca 1 cm tjock. Ta ut ca 6 runda kakor, ca 13 cm i diameter. Strö ut strösocker på bordet och vänd kakorna i det. Kavla ut dem till tunna ovala kakor, ca 20 x 30 cm, och avsluta med en kruskavel på bägge sidor.
Lägg försiktigt de tunna kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i ca 5 min. Låt kakorna kallna på galler.
Fyllning
Vispa ihop smör och florsocker riktigt krämigt. Tillsätt vaniljkrämen, lite i taget, och rör kraftigt.
Du kan välja att göra två låga tårtor, eller en riktigt hög. Ju högre tårta, desto svårare att skära fina bitar. Bred fyllning på kakornas ovansidor utom på en.
Garnering:
 Vispa grädden fluffig. Spritsa små toppar av grädde ovanpå tårtan. Garnera med hallon.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar