7 april 2018

Marängrulle med bärmousse

 
1 rulle 10 bitar
6 äggvitor
3 dl socker
2½ dl mandelmjöl
1 dl majsstärkelse
Fyllning
6 äggulor
1 citron
150 g vit choklad
3 dl bär alt. hallon
jordgubbar eller blåbär
1 dl vispgrädde
200 g Cream cheese
3 msk vaniljsåspulver för kallrörd
sås
 
 
Garnering
färska bär
citronmeliss
florsocker
Spritspåse behövs

Låt äggvitorna stå framme en stund så att får rumstemperatur. Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Blanda mandelmjöl och majsstärkelse och sikta ner blandningen i smeten. Vänd om mycket varsamt så att blandas väl.
Fyll smeten i en spritspåse  Spritsa ut släta strängar, ca 35 cm långa, intill varandra på längden på en bakplåtsklädd plåt. Strängarna bör spritsas tätt och till hälften överlappa varandra. Måttet på botten ska bli ca 30x35 cm.
Grädda botten i mitten av ugnen i 20-25 minuter, tills den känns torr och spröd på ytan. Ta ut och dra över bakpappret med botten från plåten till ett galler. Låt kallna.
Lägg äggulorna till fyllningen i en kastrull. Tvätta citronen väl och finriv det yttersta gula på skalet. Pressa ur saften. Tillsätt saft och skal i kastrullen.
Grovhacka den vita chokladen. Mixa eller mosa bären och häll ner  moset i kastrullen. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknat. Ta då genast av kastrullen från värmen, tillsätt den vita chokladen och rör tills den smält. Kyl krämen i kallt vattenbad.
Vispa grädden . Lägg färskosten i en bunke. Tillsätt bärskrämen, lite i taget, och rör krämen slät mellan varje tillsats. Rör ner den vispade grädden och vaniljpulvret.
Dra bort bakpappret från botten och bre ut bärmousset jämt. Rulla samman från långsidan till en rulle med hjälp av bakpappret. Gör detta strax före servering, marängen drar efter en stund åt sig fukt från fyllningen och mister då lite av sin sprödhet. Garnera gärna längden med färska blåbär och citronmelissblad. Sikta över florsocker.
 
 

2 kommentarer:

  1. Jag fick plötsligt en Sommarkänsla när jag läste det där receptet :) Här är det hemsidan som gäller också, nog tar det ett tag innan man blir nöjd. Lite bortskämd blev man ju av Zoomin. Jag har börjat stänga ner Zoomin. Började med Santorini för att den var minst :), spännande att se om den fanns kvar på den här nya. Ha en fin Vårdag/Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Färska bär, då kommer sommarkänslan!
      Det blir en del att fixa när vi byter blogg. Jag har inte börjat stänga ner Zoomin ännu, men flyttar fortfarande bort det jag vill ha kvar.
      Ha en fin vårdag du med!
      Kramis

      Radera

 Hejsan alla vänner och besökare! Nu  är jag tillbaka i bloggen efter ett långt uppehåll. Det känďes lite konstigt när jag hade öppnat blogg...