ca 24 bullar
Ugn 225 grader
Deg
1 dl russin, gula
1 tsk kardemummakärnor
1 krm salt
½ g saffran
1 dl strösocker
2 ½ dl mjölk
100 g smör, rumsvarmt
7 - 8 dl vetemjöl
Fyllning 1: 75 g smör, rumsvarmt
100 g mandelmassa, riven
Fyllning 2: 75 - 100 g smör, rumsvarmt
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Fyllning 3: 75 - 100 g smör, rumsvarmt
3/4 dl strösocker
200 g vitchoklad, riven
Pensling
1 ägg, uppvispat
1 dl mandelspån
Blötlägg russinen, stöt kardemumma, salt och saffran med lite strösocker. Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i lite av degspadet, häll resterande spad i en bunke. Rör ner kardemumma, salt, saffran och rör om.
Klicka ner smöret, tillsätt strösockret. Tillsätt mjölet, lite i taget, arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin.- Låt degen jäsa 1 timme under bakduk.
Häll av vattnet från russinen och låt rinna av.
Kavla ut degen till en rektangulär platta och lägg på din fyllning.
Kavla ut degen till en rektangulär platta och lägg på din fyllning.
Vik en tredjedel av degplattan uppifrån till mitten. Vik över resten av degplattan så att det blir 3 lager.
Kavla ut plattan något och skär den i remsor ca 2 cm breda. Tvinna remsorna, snurra dem runt 3 fingrar och forma till en knut.
Lägg bullarna i formar och ställ på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över mandelspån.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt dem svalna
Fler recept itll jul, hittar du på sidan.
Fler recept itll jul, hittar du på sidan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar