10 oktober 2019

Blåbärsbutterkaka

ca 12 bitar
25 g jäst
75 g smör
2 dl mjölk, 37 grader
½ tsk salt
3/4 dl socker
1 ägg
7-7½ dl vetemjöl
Fyllning
2½ dl blåbär, färska eller
frysta
3/4 dl råsocker
1½ msk majsstärkelse
Pensling
1 ägg
Glasyr
1 dl florsocker
50 g smör, smält
2 msk vispgrädde
Börja arbeta samman vetedegen. Pudra över lite mjöl och låt jäsa ca 45 minuter.
Blanda blåbär, råsocker och majsstärkelse till fyllning.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en degplatta, ca 30x45 vm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär i ca 4 cm breda bitar. Smörj en springform. Ställ bullarna i formen, ganska glest, och får låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla butterkakan med ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. Rör samman glasyren och ringla över 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Minus  några dagar sedan plus kommande vecka.  Stockholm har klarat sig väldigt bra. Inte mycket snö, men några minusgrader. Idag skiner sol...