7 februari 2019

Gahkku samiskt tunnbröd

Gräddas i gjutjärnspanna
Enbart mjölk om du vill ha ett mindre segt bröd. Annars bara följa receptet.

Ca 10 kakor som passar i en vanlig stekpanna
 
50 g smör
5 dl vatten eller mjölk (det går bra att blanda)
1 påse jäst, torrjäst
1 dl sirap
1 tsk salt
11 dl vetemjöl (1–2 dl kan bytas mot rågsikt)
 
Smält smöret i kastrullen. Blanda sedan i vätskan och värm till 37 grader (brukar kännas som fingervarmt).
Häll i torrjästen och blanda tills den är upplöst.
Ta en bunke och häll ned det i, och blanda sedan i sirap, salt och eventuell rågsikt.
Fortsätt sedan med vetemjölet ända tills du får en fin fast deg som inte klibbar. Jäs 40 minuter under en duk. Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad.
Hetta upp stekpannan. Picka hål i bröden med en gaffel och grädda i den heta pannan.
Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av gaffeln. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hejsan! Nu är jag här....

Nu äntligen skall jag få promenader, som jag har varit beviljade länge. Alltid personalbrist när jag ville komma ut. Jag skall ta en av mina...