7 februari 2019

Gahkku samiskt tunnbröd

Gräddas i gjutjärnspanna
Enbart mjölk om du vill ha ett mindre segt bröd. Annars bara följa receptet.

Ca 10 kakor som passar i en vanlig stekpanna
 
50 g smör
5 dl vatten eller mjölk (det går bra att blanda)
1 påse jäst, torrjäst
1 dl sirap
1 tsk salt
11 dl vetemjöl (1–2 dl kan bytas mot rågsikt)
 
Smält smöret i kastrullen. Blanda sedan i vätskan och värm till 37 grader (brukar kännas som fingervarmt).
Häll i torrjästen och blanda tills den är upplöst.
Ta en bunke och häll ned det i, och blanda sedan i sirap, salt och eventuell rågsikt.
Fortsätt sedan med vetemjölet ända tills du får en fin fast deg som inte klibbar. Jäs 40 minuter under en duk. Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad.
Hetta upp stekpannan. Picka hål i bröden med en gaffel och grädda i den heta pannan.
Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av gaffeln. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

  Nu är det vinter i vårt avlånga land ! Stockholm har klarat sig väldigt bra. Inte mycket snö, men lite minusgrader. Idag skiner solen och ...