12 g färsk jäst
3½ dl kallt vatten
2 msk olivolja
8 dl vetemjöl
2 tsk salt
Lös jästen i vattnet, i en stor bunke.
Blanda ner övriga ingredienser och rör tills degen gått ihop.
Plasta in med folie och låt stå i kylskåpet över natten.
Sätt in en gjutjärnsgryta med lock i nedre delen av ugnen, och sätt samtidigt ugnen på 250°C.
Tag fram degen och låt stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
Stjälp ut degen på väl mjölat bakbord.
Vik försiktigt ihop degen till den form din gryta har.
Lägg degen i den varma grytan och lägg på locket. Sätt in grytan i ugnen och sänk sedan värmen till 225°C.
Grädda brödet med lock på i 30 minuter, tag sedan av locket och grädda i ytterligare 20 minuter .
Låt svalna en stund i grytan innan du lägger det på ett avsvalningsgaller.
Låt gärna svalna helt innan du skär i brödet – det gör brödet mer saftigt då ingen ånga/funk släpps ut
.
3½ dl kallt vatten
2 msk olivolja
8 dl vetemjöl
2 tsk salt
Lös jästen i vattnet, i en stor bunke.
Blanda ner övriga ingredienser och rör tills degen gått ihop.
Plasta in med folie och låt stå i kylskåpet över natten.
Sätt in en gjutjärnsgryta med lock i nedre delen av ugnen, och sätt samtidigt ugnen på 250°C.
Tag fram degen och låt stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
Stjälp ut degen på väl mjölat bakbord.
Vik försiktigt ihop degen till den form din gryta har.
Lägg degen i den varma grytan och lägg på locket. Sätt in grytan i ugnen och sänk sedan värmen till 225°C.
Grädda brödet med lock på i 30 minuter, tag sedan av locket och grädda i ytterligare 20 minuter .
Låt svalna en stund i grytan innan du lägger det på ett avsvalningsgaller.
Låt gärna svalna helt innan du skär i brödet – det gör brödet mer saftigt då ingen ånga/funk släpps ut
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar