11 februari 2019

Grytbröd, lättbakat

12 g färsk jäst
3½ dl kallt vatten
2 msk olivolja
8 dl vetemjöl
2 tsk salt

Lös jästen i vattnet, i en stor bunke.
Blanda ner övriga ingredienser och rör tills degen gått ihop.
Plasta in med folie och låt stå i kylskåpet över natten.
Sätt in en gjutjärnsgryta med lock i nedre delen av ugnen, och sätt samtidigt ugnen på 250°C.
Tag fram degen och låt stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
Stjälp ut degen på väl mjölat bakbord.
Vik försiktigt ihop degen till den form din gryta har.
Lägg degen i den varma grytan och lägg på locket. Sätt in grytan i ugnen och sänk sedan värmen till 225°C.
Grädda brödet med lock på i 30 minuter, tag sedan av locket och grädda i ytterligare 20 minuter .
Låt svalna en stund i grytan innan du lägger det på ett avsvalningsgaller.
Låt gärna svalna helt innan du skär i brödet – det gör brödet mer saftigt då ingen ånga/funk släpps ut
.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hejsan! Nu är jag här....

Nu äntligen skall jag få promenader, som jag har varit beviljade länge. Alltid personalbrist när jag ville komma ut. Jag skall ta en av mina...