10 st
50 g smör,
rumsvarmt
3 msk strösocker
1 äggula
1 ½ dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 äggula
1 ½ dl vetemjöl
Fyllning
3 äpplen
3 dl vatten
3 msk strösocker
1 dl kesella
½ citron, rivet skal & saft
½–1 tsk mald kanel
3 äpplen
3 dl vatten
3 msk strösocker
1 dl kesella
½ citron, rivet skal & saft
½–1 tsk mald kanel
Garnering
130 g mandelmassa
½ dl mandelspån
1 msk florsocker
130 g mandelmassa
½ dl mandelspån
1 msk florsocker
Sätt ugnen på 200
grader.
Blanda smör, socker, äggula och mjöl till en smidig deg.
Fördela och tryck ut degen i 10 aluminiumformar. Grädda dem i nedre delen i
ugnen i ca 10 min.
Skala och skär äpplena i mindre bitar. Koka dem mjuka i
vattnet blandat med socker.Låt dem rinna av i ett durkslag.
Smaksätt kesellan med citronsaft och rivet citronskal.
Lägg ca 2 tsk av citronkesellan i bottnen på formarna.
Fördela äppelbitarna och strö över lite
kanel. Riv mandelmassan grovt och strö den över
äpplena.
Strö över lite flagad mandel.
Grädda formarna på nytt i ytterligare ca 7 min tills
mandelmassan fått vacker färg.
Låt kakorna kallna.
Pudra lite florsocker över varje äppelgrotta före
servering.
Förvara dem kallt, de bör serveras samma dag eller
inom två dagar, kesellan kan göra bottnarna blöta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar