Hembakade Hönökakor
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
3 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl
3 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
3 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och
blanda tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl,
lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några
minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda
kakor, ca 27 cm i diameter. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga
ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel.
Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och
låt dem jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250
grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll på
att de får lagom färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar