21 mars 2018

Hembakade polarkakor

14–16 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
¾ dl ljus sirap
1 ½ tsk salt
6 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock.
 Stansa ut rundlar, ca 13–14 cm i diameter.
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hejsan! Nu är jag här....

Nu äntligen skall jag få promenader, som jag har varit beviljade länge. Alltid personalbrist när jag ville komma ut. Jag skall ta en av mina...