14–16 stycken
50 g
jäst
5 dl mjölk,
fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
75 g smör, rumsvarmt
¾ dl ljus
sirap
1 ½ tsk salt
6 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
6 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl
Smula ner
jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt smör,
sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Kavla sista varvet med
en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
Knåda ihop
allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60
min. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock.
Stansa ut
rundlar, ca 13–14 cm i diameter.
Lägg rundlarna
på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen
på 250 grader.
Grädda bröden
mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under
bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar