25 mars 2018

Furstekaka eller" Fyrstekrage "

  kommer Norge.

Är en superläcker och god kaka, räcker till 12 personer eller fler. Användes ofta till helger, bröllop, dop, etc.


Recept
Ingredienser till en kaka.
250 g vetemjöl
126 g smör
2 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver



Fyllning
7 hg mandelmassa
1 äggvita, vispas
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
Blanda bakpulvret med mjölet och smula i smöret. Tillsätt socker och äggulor och arbeta och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den stå i kylskåpet ca ½ timme.
Sätt ugnen på 170 - 200 grader.
Kavla ut drygt hälften av degen till en rund kaka och klä botten och väggarna i en bakform med löstagbara kanter ( 2liter ).
Rör ut mandelmassan med den uppvispade äggvitan, kanelen och kardemumman.
Lägg fyllningen i formen och rulla ut resten av degen till smala stänger. Lägg dem i rutmönster över mandelmassan.
Grädda 30 - 35 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Minus  några dagar sedan plus kommande vecka.  Stockholm har klarat sig väldigt bra. Inte mycket snö, men några minusgrader. Idag skiner sol...