14 mars 2018

Mjuk Blåbärskaka upp och ner

1 kaka 10 bitar
 
50 g smör
3 ägg
2½ dl socker
3 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
Ugn 175 grader
I botten på formen
2 dl nötkärnor
50 g smör
1 dl socker
4 dl blåbär
 Tips!
 För att vara säker på att kakan verkligen släpper från botten
då den stjälps upp, klipp till ett runt bakpapper och lägg i botten innan formen fylls .
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 1½ liter.
 Börja med att göra fyllningen i botten på formen. Finhacka nötterna. Smält smöret och häll det i botten. Strö över sockret och nöthacket. Strö sist över blåbären.
Smält smöret till kakan och låt det svalna.
 Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ner de torra ingredienserna och tillsätt mjölken. Rör varsamt smeten slät. Vänd ner det ljumma smöret och rör åter varsamt smeten slät.
Häll ut smeten jämt över fyllningen i formen oh grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Låt den nygräddade kakan svalna i formen innan den stjälps upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Minus  några dagar sedan plus kommande vecka.  Stockholm har klarat sig väldigt bra. Inte mycket snö, men några minusgrader. Idag skiner sol...