9 mars 2018

Långpannepaj med många portioner

Festlig Långpannepaj med Skaldjur och Champinjoner.
10-12 portioner
Ugnsvärme 200 grader
Deg
3 satser Grundpajdeg (se recept)
Fyllning
300 g färska champinjoner
400 g grovriven mellanlagrad ost
1 tsk paprikapulver
Äggstanning
10 ägg
4 dl kokt avsvalnad mjölk
1-2 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
2 tsk salt
Garnering
1 kg stora räkor med skal
1-2 burkar musslor i vatten
1 dl torrt vin
1 dl finklippt dill
Gör degen enligt receptet och låt vila. Kavla den 2-3 cm tjock och täck en
smord långpanna, 30x40 cm, med degen.
Låt degen nå ca 2 cm över kanten. Putsa bort resten av degen. Vik tillbaka degkanten och tryck en bårdrand runt formen med hjälp av fingrar eller en gaffel. Picka botten, vik aluminiumfolie runt kanterna och förgrädda pajskalet 10 minuter. Ta bort folien.
Putsa och skär champinjonerna i skivor. Lägg dem på botten i långpannan. Fördela den rivna osten ovanpå. Krydda med paprikan.
Vispa samman äggstanningen och häll över. Grädda pajen ca 30 minuter, eller tills fyllningen stannat. 
Skala under tiden räkorna. Låt musslorna rinna av. Värm skaldjuren i vinet
(koka ej). Rör ner dill. Lägg de varma skaldjuren på pajen (utan skal) just innan den skall serveras.
Bjud pajen nygräddad, eventuellt med strimlad isbergssallad och paprikastrimlor som enda tillbehör.


2 kommentarer:

  1. Låter som något smarrigt. Ha det så fint! /Elisabeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stor och bra paj som räcker till många portioner.
      Håller på att flytta över mina sidor från Zoomin.
      Ha det så fint!
      Kramen

      Radera

Minus  några dagar sedan plus kommande vecka.  Stockholm har klarat sig väldigt bra. Inte mycket snö, men några minusgrader. Idag skiner sol...