8 mars 2018

Chokladtårta

Chokladtårta
150 g smör
  150 g socker
  150 g mörk choklad
 65-70 % 
4 äggulor
4 äggvitor
Chokladfyllning:
150 g smör
  1 ½ dl florsocker
  150 g mörk choklad 65-70 %
4 äggulor
4 äggvitor
1 ½ dl florsocker
Choklad ark:
  50 g mörk choklad
 
Så lagar du Chokladbotten

Smält smör i en kastrull och rör i socker. Tillsätt den finhackade chokladen och ta av kastrullen från  plattan, rör slät. Rör i äggula och låt svalna till ca 25-30 C. Vispa upp äggvitan till en mjuk maräng och vänd ner i chokladsmeten. Fyll i smord springform (24 cm) och grädda i 150 C varmluft i ca 50 min. Låt svalna, botten sjunker ner i mitten så att fyllningen får plats.

Chokladfyllning: Smält smör i en kastrull och rör i 90 g. florsocker.
Tillsätt den finhackade chokladen och ta av kastrullen från plattan, rör slät. Rör i äggula och låt svalna till ca 25-30 C.
Vispa upp äggvitan med resterande florsocker (30 g) till en mjuk maräng och vänd ner i  chokladsmeten. Tryck till botten försiktigt så den får fina kanter och fyll på med chokladfyllningen och frys in tårtan. Låt tina och dekorera. (Hållbar ca 8 veckor i frys och 4-5 dagar i kyl efter frysning)
Choklad ark: Smält chokladen försiktigt i vattenbad. Stryk ut tunt på plastark. (t ex Overheadfilm eller plastficka) Låt stelna i kyl och bryt bitar till kantdekor. Dekorera tårtan med choklad och bär och servera med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hejsan! Nu är jag här....

Nu äntligen skall jag få promenader, som jag har varit beviljade länge. Alltid personalbrist när jag ville komma ut. Jag skall ta en av mina...