Chokladkaka
med knäckig smörkola, nötter & havssalt
12-15 bitar
3 ägg
2 dl strösocker
150 g smör, smält och avsvalnat
2 dl strösocker
150 g smör, smält och avsvalnat
2 ½ dl
vetemjöl
½ dl kakao
½ dl kakao
150 g mörk
choklad, grovt hackad
1 tsk pulverkaffe utblandat i 1 tsk varmt vatten (valfritt)
1 tsk pulverkaffe utblandat i 1 tsk varmt vatten (valfritt)
Nötkola:
100 g
smör
1 ½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 ½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk
vetemjöl
2 msk mjölk
200 g mandel, hackad
2 msk mjölk
200 g mandel, hackad
50 g nötter,
blandade (tex valnötter, salta jordnötter, salta cashewnötter)
Topping:
ca 1 msk flingsalt
Sätt ugnen på 175C. Smöra en springform ca 25 cm i
diameter.
Vispa ägg och socker pösigt, rör ner
smör.
Blanda mjöl och kakao, sikta ner i smeten och rör
försiktigt i choklad och kaffe.
Häll i formen och grädda på nedersta falsen tills den
har fått en fast yta, cirka 15-20 minuter.
Gör nötkola under tiden.
Smält smöret, vispa ner övriga ingredienser utom
nötter och sjud ca 10 minuter tills det tjocknar, rör om
ibland.
Rör ner mandel och nötter mot
slutet.
Ta ut kakan, fördela försiktigt kolasmeten jämnt
över, strö på salt och grädda ytterligare
15-20 minuter, tills
kolasmeten är vackert gyllene.
Låt kakan svalna i formen. Servera kakan som den är
eller med lättvispad grädde eller glass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar