8 mars 2018

Chokladkaka med knäckig smörkola

Chokladkaka med knäckig smörkola, nötter & havssalt
12-15 bitar
3 ägg
2 dl strösocker
150 g smör, smält och avsvalnat
2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
150 g mörk choklad, grovt hackad
1 tsk pulverkaffe utblandat i 1 tsk varmt vatten (valfritt)
Nötkola:
100 g smör
1 ½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
200 g mandel, hackad
50 g nötter, blandade (tex valnötter, salta jordnötter, salta cashewnötter)

Topping:
ca 1 msk flingsalt


Sätt ugnen på 175C. Smöra en springform ca 25 cm i diameter.
 Vispa ägg och socker pösigt, rör ner smör.
Blanda mjöl och kakao, sikta ner i smeten och rör försiktigt i choklad och kaffe.
Häll i formen och grädda på nedersta falsen tills den har fått en fast yta, cirka 15-20 minuter.
Gör nötkola under tiden.
 Smält smöret, vispa ner övriga ingredienser utom nötter och sjud ca 10 minuter tills det tjocknar, rör om ibland.
 Rör ner mandel och nötter mot slutet.
Ta ut kakan, fördela försiktigt kolasmeten jämnt över, strö på salt och grädda ytterligare
15-20 minuter, tills kolasmeten är vackert gyllene.
 
 Låt kakan svalna i formen. Servera kakan som den är eller med lättvispad grädde eller glass.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Minus  några dagar sedan plus kommande vecka.  Stockholm har klarat sig väldigt bra. Inte mycket snö, men några minusgrader. Idag skiner sol...