Köttsoppa med
klimp var nog den soppa som serverades mest på torsdagar med ev
pannkaka.
Köttsoppa
1 ½ kg
oxbringa eller högrev
3 liter
vatten
2
morötter
1
palsternacka
1 bit
selleri
1
purjolök
3
persiljekvistar
timjan
6-8
vitpepparkorn
1
lagerblad
1 sats
klimp
Lägg köttet i
det kalla vattnet och koka upp det. Skumma väl. Tillsätt salt och kryddorna, det
gröna från purjon och persiljekvistarna. Låt köttet sakta koka under lock tills
det känns mört, ca 2 ½ - 3 timmar.
Skölj och ansa
grönsakerna under tiden. Lägg ned dem i kastrullen och låt dem koka med köttet
den sista timmen, med undantag för purjon som bara behöver koka en halvtimme.
Tag också upp köttet och skär det i småbitar eller strimlor och lägg allt i en
soppskål. Sila buljongen, skumma bort fettet och koka därefter åter upp
buljongen. Häll den över grönsakerna och tillsätt den hackade persiljan. Servera
soppan rykande varm med klimp.
Klimp serveras
egentligen bara till en riktig köttsoppa. Man bör koka den redan dagen innan den
skall användas.
Klimp
5 ½ dl
mjölk
1 - 2 msk
mör
3 msk
vetemjöl
1 - 2
äggulor
4
bittermandlar
1 tsk stött
kardemumma
eller 3 msk
riven ost
Man fräser
smör och mjöl, späder försiktigt med mjölken och låter blandningen koka i 5
minuter. Vispa i gulorna och låt sedan klimpen endast sjuda under vispning.
Salta och krydda enligt ett av ovantående alternativ efter smak. Slå upp klimpen
i ett eller par vattesköljda formar och ställ den att stelna. Stjälp sedan upp
den, skärs i bitar och servera kall i soppan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar