14 mars 2018

Köttsoppa med klimp

Köttsoppa med klimp var nog den soppa som serverades mest på torsdagar med ev pannkaka.
Köttsoppa
1 ½ kg oxbringa eller högrev
3 liter vatten
2 morötter
1 palsternacka
1 bit selleri
1 purjolök
3 persiljekvistar
timjan
6-8 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 sats klimp
Lägg köttet i det kalla vattnet och koka upp det. Skumma väl. Tillsätt salt och kryddorna, det gröna från purjon och persiljekvistarna. Låt köttet sakta koka under lock tills det känns mört, ca 2 ½ - 3 timmar.
Skölj och ansa grönsakerna under tiden. Lägg ned dem i kastrullen och låt dem koka med köttet den sista timmen, med undantag för purjon som bara behöver koka en halvtimme. Tag också upp köttet och skär det i småbitar eller strimlor och lägg allt i en soppskål. Sila buljongen, skumma bort fettet och koka därefter åter upp buljongen. Häll den över grönsakerna och tillsätt den hackade persiljan. Servera soppan rykande varm med klimp.
Klimp serveras egentligen bara till en riktig köttsoppa. Man bör koka den redan dagen innan den skall användas.

Klimp
5 ½ dl mjölk
1 - 2 msk mör
3 msk vetemjöl
1 - 2 äggulor
4 bittermandlar
1 tsk stött kardemumma
eller 3 msk riven ost
Man fräser smör och mjöl, späder försiktigt med mjölken och låter blandningen koka i 5 minuter. Vispa i gulorna och låt sedan klimpen endast sjuda under vispning. Salta och krydda enligt ett av ovantående alternativ efter smak. Slå upp klimpen i ett eller par vattesköljda formar och ställ den att stelna. Stjälp sedan upp den, skärs i bitar och servera kall i soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 Hejsan alla vänner och besökare! Nu  är jag tillbaka i bloggen efter ett långt uppehåll. Det känďes lite konstigt när jag hade öppnat blogg...