14 mars 2018

Drottningtårta med krispiga bottnar

1 tårta 10 bitar
1 rulle färsk smördeg á 250 g
Smultäcke
50 g smör
1½ dl vetemjöl
2 msk socker
Pensling
1 ägg
Fyllning
2 dl vispgrädde
250 g mascarpone
1 tsk vaniljsocker
2 dl färska hallon
2 dl färska blåbär
florsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Skär ut 2 runda bottnar ut smördegen, de ska vara cirka 20 cm i diameter. Vill du ha krusig kant sporrar du ut bottnarna med en krusig sporre. Ta gärna även ut några hål, ca 4 cm i diameter, med ett kakmått i den ena botten. Lägg bottnarna på bakplåtspappersklädd plåt.
Hacka snabbt samman alla ingredienser till sultäcket. Pensla båda bottnarna med lätt uppvispat ägg, och strö smulorna över.
Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 15-18 minuter.
Vispa grädden till fyllningen och vänd varsamt ner mascarponen. 
Smaksätt den gräddiga krämen med vaniljsocker.
Lägg samman bottnarna med kräm och bär emellan. Bottnen med hål ska vara överst, fyll dem med bär så ser tårtan extra festlig ut. Sikta över florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Minus  några dagar sedan plus kommande vecka.  Stockholm har klarat sig väldigt bra. Inte mycket snö, men några minusgrader. Idag skiner sol...