14 mars 2018

Ärtsoppa med fläsk

 
5 dl torkade gula ärtor
2 ½ l vatten
400 - 500 g rimmat fläsk, bog eller sida
( 1 fläskkorv )
1 gul lök späckad med 2 nejlikor
timjan, mejram
Ärtorna rensas och läggs i blöt över natten. Man kokar upp dem i blötläggningsvattnet. Har man varit snål så att det nästan torkat in så fyll på med ytterligare lite vatten. Skumma väl och lyft bort det skal som flyter upp. Håll grytan puttande. Lägg så ner fläsket, löken späckad med nejlikorna och de andra kryddorna inknutna i ett stycke gasväv. Var försiktig i början. Kontrollera då och då att ingenting bränner fast.
Jag använder en sådan här för mina kryddor
Kedja med krok som kan hängas på kastrullen under koktiden.
När ärtorna är kokta - eller efter ett par timmar- bör fläsket vara det också. Tag upp det, skär det i skivor och lägg det på ett varm fat. Kontrollera smaken på soppan. Vid serveringen ha en lite assiett vid varje djup tallrik för fläsk, senap.
Många tycker om fläskkorv i ärtsoppa. Lår den i så fall koka med tills den är färdig. Var noga med att sticka ordentligt med en gaffel, så att den inte spricker under kokningen. Servera korven i skivor tillsammans med fläsket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 Hejsan alla vänner och besökare! Nu  är jag tillbaka i bloggen efter ett långt uppehåll. Det känďes lite konstigt när jag hade öppnat blogg...