5 dl torkade
gula ärtor
2 ½ l
vatten
400 - 500 g
rimmat fläsk, bog eller sida
( 1 fläskkorv
)
1 gul lök
späckad med 2 nejlikor
timjan,
mejram
Ärtorna rensas
och läggs i blöt över natten. Man kokar upp dem i blötläggningsvattnet. Har man
varit snål så att det nästan torkat in så fyll på med ytterligare lite vatten.
Skumma väl och lyft bort det skal som flyter upp. Håll grytan puttande. Lägg så
ner fläsket, löken späckad med nejlikorna och de andra kryddorna inknutna i ett
stycke gasväv. Var försiktig i början. Kontrollera då och då att ingenting bränner
fast.
Kedja med krok
som kan hängas på kastrullen under koktiden.
När ärtorna är
kokta - eller efter ett par timmar- bör fläsket vara det också. Tag upp det,
skär det i skivor och lägg det på ett varm fat. Kontrollera smaken på soppan.
Vid serveringen ha en lite assiett vid varje djup tallrik för fläsk,
senap.
Många tycker
om fläskkorv i ärtsoppa. Lår den i så fall koka med tills den är färdig. Var
noga med att sticka ordentligt med en gaffel, så att den inte spricker under
kokningen. Servera korven i skivor tillsammans med fläsket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar