En av höjdpunkterna på Adventsfikat, mjuk och oerhört
 saftig 
pepparkaka.
125 g 
smör
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk kardemumma
1 tsk kryddnejlika2 ägg
2 ½ dl strösocker
¾ dl filmjölk
½ dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat ( 2 tsk bakpulver )
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk kardemumma
1 tsk kryddnejlika2 ägg
2 ½ dl strösocker
¾ dl filmjölk
½ dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat ( 2 tsk bakpulver )
Cream 
cheese-frosting
100 g färskost, t ex Philadelphia
25 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g färskost, t ex Philadelphia
25 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering
lingon
lingon
Sätt ugnen på 
175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör 
ner kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika.
Vispa ägg och 
socker pösigt i en bunke. Tillsätt filmjölk, mjölk och vetemjölet blandat med 
bakpulvret och bikarbonaten.
 Rör snabbt 
ihop allt snabbt till en slät smet.
Häll smeten i 
en smord och bröad limpform eller sockerkaksform, ca 1 ½ 
liter.
Grädda kakan 
längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp 
den på en tallrik.
Frosting
Vispa färskost 
och smör smidigt med en elvisp. Rör ner florsocker och vaniljsocker. Bred ut 
frostingen på kakan. Garnera med några lingon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar