En av höjdpunkterna på Adventsfikat, mjuk och oerhört
saftig
pepparkaka.
125 g
smör
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk kardemumma
1 tsk kryddnejlika2 ägg
2 ½ dl strösocker
¾ dl filmjölk
½ dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat ( 2 tsk bakpulver )
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk kardemumma
1 tsk kryddnejlika2 ägg
2 ½ dl strösocker
¾ dl filmjölk
½ dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat ( 2 tsk bakpulver )
Cream
cheese-frosting
100 g färskost, t ex Philadelphia
25 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g färskost, t ex Philadelphia
25 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering
lingon
lingon
Sätt ugnen på
175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör
ner kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika.
Vispa ägg och
socker pösigt i en bunke. Tillsätt filmjölk, mjölk och vetemjölet blandat med
bakpulvret och bikarbonaten.
Rör snabbt
ihop allt snabbt till en slät smet.
Häll smeten i
en smord och bröad limpform eller sockerkaksform, ca 1 ½
liter.
Grädda kakan
längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp
den på en tallrik.
Frosting
Vispa färskost
och smör smidigt med en elvisp. Rör ner florsocker och vaniljsocker. Bred ut
frostingen på kakan. Garnera med några lingon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar