Liten sallad på Matjessill!
4 personer, bra som förrätt, i portionsskålar eller 
glas!
1 burk matjessill
2 hårdkokte ägg
½ dl majonnäs
1 dl créme fraiche
½ tsk curry
½ dl strimlad purjolök
3 msk hackad ättiksgurka 
isbergssallad 
tomatklyftor
Torka av sillarna och skär dem i smala 
bitar.
Rör ihop majonnäs och créme frache med curry. Hacka 
äggen och rör ner tillsammans med sillbitarna, purjolök och 
ättiksgurka.
Servera sillsalladen på finskuren isbergssallad och 
garnera med tomatklyftor!
Laxmousse med Senapssås
4 personer
200 g rökt lax i bit
3 dl vispgrädde
½ msk citronsaft2 droppar 
tabasco
1 pkt grön sparris
Strimlad grönsallad
Sås
2 dl majonnäs
2 msk grov fransk senap
1-2 msk vatten
Skär laxen ren från skinn och ev ben och skär den i 
bitar. Lägg laxbitar, citronsaft och tabasco i matberedaren och kör till puré. 
Späd efter hand med grädde till en fluffig massa.
Häll upp i en skål och ställ kallt några timmar innan 
serveringen. Koka sparrisen enligt anvisningarna och låt den 
rinna av.
Smaksätt majonnäsen med senap och tunna ut såsen med 
lite vatten. Servera laxmoussen uppskedad på salladsblad med sparrisstjälkar och 
en klick sås
Kallt Fiskfat med 
Ansjovisgrädde
4-6 personer
700 g rödspättafiléer
3 msk hackad schalottenlök
salt och peppar
smör
3 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1 ask ansjovisfilé, 100g
1 msk anjovisspad
½ dl hackad gräslök
2 msk hackad dill
isbergssallad
Dela varje fiskfilé på längden i två bitar. Strö över 
hackad lök och salt och peppar. Rulla ihop filéerna och lägg dem bredvid 
varandra i en smörad form. Ställ in formen i 200 grader ca 10 minuter tills 
fisken är vit och genomkokt. Låt kallna.
Vispa grädden och rör i chilisås, finhackade 
ansjovisfiléer och lite spad. Smaka av om mer salt och peppar 
behövs.
Täck botten på ett serveringsfat med finskuren 
sallad och lägg fiskrullarna ovanpå. Bred ansjovisgrädde över fisken och strö på 
gräslök och dill
Päron med Kolasås och Grädde
4 personer
1 burk päronhalvor
1 pkt flagad mandel, 30 g
2 dl vispgrädde
Kolasås
1 dl socker
1 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 msk kakao
1 msk smör
Skär päronhalvorna i tunna klyftor och lägg i ring på 
tallrik. Rosta mandelflagorna ljusa bruna i torr, het stekpanna. Vispa 
grädden.
Rör i hop socker ,sirap, grädde och kakao i en 
tjockbottnad kastrull och sjud såsen tills den tjocknar ca 15-20 minuter. Rör 
ner smöret.
Häll kolasåsen över päronen, strö över mandelflagor 
och lägg en klick grädde i mitten
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar