9 mars 2018

Normadisk Äppeltart

                                         
      4-6 portioner            
Till denna paj kan du välja en av följande pajdegar.
1 sats Spröd pajdeg eller 1 sats Fransk pajdeg eller 1 sats Amerikansk mördeg.
Ugnsvärme 225 och 200 grader
Fyllning
8 fasta syrliga äpplen
3 msk vatten
1 ½ dl socker
½ - 3/4 dl konjak eller
Calvados
2 msk margarin eller smör
1 tsk salt
Glasyr
1 dl aprikosmarmelad
1-2 msk vatten
Gör önskad deg efter receptet och låt vila- Kavla ut den och klä en låg, rund
paj- eller bakform, ca 25 cm i diameter. Degen bör gå något upp på kanten eller vikas dubbel i ytterkanten. Picka botten och ställ formen svalt ca 10 minuter. Täck eventuellt kanten med aluminiumfolie om den är tunn.
Förgrädda pajskalet i 225 grader ca 10 minuter. Ta ut formen, ta bort folien och låt skalet kallna. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
Skala 5 av äpplena. Dela och kärna ur tärna dem grovt. Lägg tärningarna i en kokande lag av vatten , socker, konjak och matfett. Sjud dem mjuka 8-10 minuter.
Rör om då och då. Ta upp " äppelmoset " och koka ihop spadet till en tjock sockerlag. Mosa äpplen och lag grovt med en gaffel till puré och låt den svalna. Bred den över pajbotten.
Dela och kärna ur de återstående äpplena. Skär dem i tunna skivor och lägg dem vackert över äppelmoset. Pensla med citron och strö över lite extra socker.
Grädda pajen i 200 grader 20-30 minuter eller tills äpplena är mjuka och har lite färg.
Värm aprikosmarmeladen med lite vatten. Sila bort fruktköttet och pensla äppelskivorna med glasyren.
Tartan skall serveras varm, ljummen eller kall med vispad grädde, gärna smaksatt  med lite konjak eller rom


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Minus  några dagar sedan plus kommande vecka.  Stockholm har klarat sig väldigt bra. Inte mycket snö, men några minusgrader. Idag skiner sol...