4-6
portioner
Till denna paj
kan du välja en av följande pajdegar.
1 sats Spröd
pajdeg eller 1 sats Fransk pajdeg eller 1 sats Amerikansk
mördeg.
Ugnsvärme 225
och 200 grader
Fyllning
8 fasta
syrliga äpplen
3 msk
vatten
1 ½ dl
socker
½ - 3/4 dl
konjak eller
Calvados
2 msk margarin
eller smör
1 tsk
salt
Glasyr
1 dl aprikosmarmelad
1-2 msk vatten
Gör önskad deg
efter receptet och låt vila- Kavla ut den och klä en låg, rund
paj- eller
bakform, ca 25 cm i diameter. Degen bör gå något upp på kanten eller vikas
dubbel i ytterkanten. Picka botten och ställ formen svalt ca 10 minuter. Täck
eventuellt kanten med aluminiumfolie om den är tunn.
Förgrädda
pajskalet i 225 grader ca 10 minuter. Ta ut formen, ta bort folien
och låt skalet
kallna. Sänk
ugnsvärmen till 200 grader.
Skala 5 av
äpplena. Dela och kärna ur tärna dem grovt. Lägg tärningarna i en kokande lag av
vatten , socker, konjak och matfett. Sjud dem mjuka 8-10
minuter.
Rör om då och
då. Ta upp " äppelmoset " och koka ihop spadet till en tjock sockerlag. Mosa
äpplen och lag grovt med en gaffel till puré och låt den svalna. Bred den över
pajbotten.
Dela och kärna
ur de återstående äpplena. Skär dem i tunna skivor och lägg dem vackert över
äppelmoset. Pensla med citron och strö över lite extra socker.
Grädda pajen i
200 grader 20-30 minuter eller tills äpplena är mjuka och har lite
färg.
Värm
aprikosmarmeladen med lite vatten. Sila bort fruktköttet och pensla
äppelskivorna med glasyren.
Tartan skall
serveras varm, ljummen eller kall med vispad grädde, gärna smaksatt med lite
konjak eller rom
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar