Tjinuskisås Rysk kolasås
Den ryska
kolasåsen är god till både bakverk och glass. Häll de ljum
över
Herresta
mockaglass eller lägg den i en tårta.
4 dl tjock grädde
4 dl tjock grädde
2 dl
strösocker
2-3 msk
sirap
Rör samman
allt i en tjockbottnad kastrull, som är vid. Då blir koktiden kortare. Låt
smeten bubbelkoka, tills den tjocknar och det blir märken efter sleven när man
rör.
Rör då och då.
Klicka lite sås i kallt vatten och se om den är lagom tjock. Den får inte bli
för hård.
Chokladkräm med Kakao
2 hg smör eller margarin, 2 dl florsocker, i äggula, 1
msk vaniljsocker, 1-2 msk kakao.
Rör smöret mjukt och sätt till det siktade florsockret.
Blanda därefter ner äggulan, vanilsockret och kakaopulvret. Rör krämen slät och
smidig.
Användet som fyllning i tårtor och
bakelser.
Mockakräm
3 msk smör
eller margarin, 1 dl florsocker, 1 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker, 2 msk starkt,
kallt kaffe eller kaffeextrakt eller nescafé efter
smak.
Rör smör och
socker vitt och pösigt. Blanda ner kakao och vaniljsocker och sätt till kaffe
eller extraket under kraftid omrörning.
Användes som
fyllning i tårtor och bakelser.
Fransk
smörkräm
3/4 dl
strösocker eller 1 dl florsocker, 3/4 dl vatten, 3 äggulor, 1½-2 hg smör eller
margarin
Koka socker och vatten till en simmig lag som trådar
sig. Häll den heta lagen under
kraftig vispning över de söndervispade äggulorna. Låt
blandningen svalna. Rör smöret mjukt. Vispa ner äggblandningen, lite i sänder, i
smöret. Skär krämen sig, sätt till 1 msk smält hett smör eller rör krämen en
stund över ånga. Krämen kan färgas rosa eller ljusgrön med lite karamellfärg
eller brun med kakao.
Kristyr
2 dl florsocker, ½ -3/4 äggvita, ( några droppar
outspädd ättiksprit eller citronsaft )
Sikta sockret och lägg det i en skål. Sätt till
äggvitan, lite i sänder, under omrörning ( samt ättika eller citronsaft ). Rör
kristyren slät, tjock och smidig. Kristyren bör vara så fast att den håller
formen om man ringlar den. Gör en pappersstrut och klipp ett nålfint hål i den.
Lägg skristyren i strutan pch spritsa ut den på
bakverken.
Sockerglasyr
2 dl florsoscker, 1 - 1½ msk vatten. Blanda det siktade
florsockret med vatten och rör glasyren bland och smidig. Glasyren kan färgas
svagt röd, grön eller gul med karamellfärg. Bred ut glasyren på
bakverket.
Apelsinglasyr eller
Citronglasyr
Byt ut lite av vattnet
mot pressad apelsin eller citron.
Vaniljglasyr
Blanda ½ - 1 msk vaniljsocker i
glasyren.
Chokladglasyr
2 dl
florsocker, 1 - 2 mska kakao, 2 - 2½ msk vatten eller
grädde
Blanda socker och kakao. Sätt till vattnet eller
grädden, lite i sänder, och rör glasyren jämn och smidig. Bred ut glasyren på
bakverket.
Kolaglasyr
2 dl florsocker, ½ msk kakao, 2 dl
grädde
Blanda socker och grädde i en tjockbottnad gryta. Sätt
till grädden. Koka glasyren sakta omrörning 15 - 20 minuter,
eller tills den
tjocknat och ett prov i kallt vatten är något segt. ( Sätt ev. till 1 tsk smör
).Låt glasyren svalna något och bred på bakverket.
Vaniljkräm
2 äggulor eller 1 ägg, 1 msk socker, 3/4 msk
potatismjöl eller majsenanjöl, 2½ dl mjölk eller grädde, 1 - 2 mska
vaniljsocker
Vispa samman alla ngredienser utom vaniljsockret
i en tjockbottnad kastrull ( ej aluminium). Sjud krämen under kraftig vispning
till den blir tjock, porös och glansig. Vispa den då och då till den blivit
kall. Smaksätt med vaniljsockret.
Används till tårtor och
bakelser.
Citronkräm
Gör lika som
ovan.
Kan
använda grädde istället för mjölk. Riv skalet av en ½ citron
och saften av en halv citron. Smaksätt med detta när krämen är
kall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar