Tjinuskisås Rysk kolasås 
Den ryska 
kolasåsen är god till både bakverk och glass. Häll de ljum 
över
Herresta 
mockaglass eller lägg den i en tårta. 
4 dl tjock grädde
4 dl tjock grädde
2 dl 
strösocker
2-3 msk 
sirap
Rör samman 
allt i en tjockbottnad kastrull, som är vid. Då blir koktiden kortare. Låt 
smeten bubbelkoka, tills den tjocknar och det blir märken efter sleven när man 
rör.
Rör då och då. 
Klicka lite sås i kallt vatten och se om den är lagom tjock. Den får inte bli 
för hård.
Chokladkräm med Kakao
2 hg smör eller margarin, 2 dl florsocker, i äggula, 1 
msk vaniljsocker, 1-2 msk kakao.
Rör smöret mjukt och sätt till det siktade florsockret. 
Blanda därefter ner äggulan, vanilsockret och kakaopulvret. Rör krämen slät och 
smidig.
Användet som fyllning i tårtor och 
bakelser.
Mockakräm
3 msk smör 
eller margarin, 1 dl florsocker, 1 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker, 2 msk starkt, 
kallt kaffe eller kaffeextrakt eller nescafé efter 
smak.
Rör smör och 
socker vitt och pösigt. Blanda ner kakao och vaniljsocker och sätt till kaffe 
eller extraket under kraftid omrörning.
Användes som 
fyllning i tårtor och bakelser.
Fransk 
smörkräm
3/4 dl 
strösocker eller 1 dl florsocker, 3/4 dl vatten, 3 äggulor, 1½-2 hg smör eller 
margarin
Koka socker och vatten till en simmig lag som trådar 
sig. Häll den heta lagen under
kraftig vispning över de söndervispade äggulorna. Låt 
blandningen svalna. Rör smöret mjukt. Vispa ner äggblandningen, lite i sänder, i 
smöret. Skär krämen sig, sätt till 1 msk smält hett smör eller rör krämen en 
stund över ånga. Krämen kan färgas rosa eller ljusgrön med lite karamellfärg 
eller brun med kakao.
Kristyr
2 dl florsocker, ½ -3/4 äggvita, ( några droppar 
outspädd ättiksprit eller citronsaft )
Sikta sockret och lägg det i en skål. Sätt till 
äggvitan, lite i sänder, under omrörning ( samt ättika eller citronsaft ). Rör 
kristyren slät, tjock och smidig. Kristyren bör vara så fast att den håller 
formen om man ringlar den. Gör en pappersstrut och klipp ett nålfint hål i den. 
Lägg skristyren i strutan pch spritsa ut den på 
bakverken.
Sockerglasyr
2 dl florsoscker, 1 - 1½ msk vatten. Blanda det siktade 
florsockret med vatten och rör glasyren bland och smidig. Glasyren kan färgas 
svagt röd, grön eller gul med karamellfärg. Bred ut glasyren på 
bakverket.
Apelsinglasyr eller 
Citronglasyr
Byt ut lite av vattnet 
mot pressad apelsin eller citron.
Vaniljglasyr
Blanda ½ - 1 msk vaniljsocker i 
glasyren.
Chokladglasyr
2 dl 
florsocker, 1 - 2 mska kakao, 2 - 2½ msk vatten eller 
grädde
Blanda socker och kakao. Sätt till vattnet eller 
grädden, lite i sänder, och rör glasyren jämn och smidig. Bred ut glasyren på 
bakverket.
Kolaglasyr
2 dl florsocker, ½ msk kakao, 2 dl 
grädde
Blanda socker och grädde i en tjockbottnad gryta. Sätt 
till grädden. Koka glasyren sakta omrörning 15 - 20 minuter, 
eller tills den 
tjocknat och ett prov i kallt vatten är något segt. ( Sätt ev. till 1 tsk smör 
).Låt glasyren svalna något och bred på bakverket.
Vaniljkräm
2 äggulor eller 1 ägg, 1 msk socker, 3/4 msk 
potatismjöl eller majsenanjöl, 2½ dl mjölk eller grädde, 1 - 2 mska 
vaniljsocker
Vispa samman alla ngredienser utom vaniljsockret 
i en tjockbottnad kastrull ( ej aluminium). Sjud krämen under kraftig vispning 
till den blir tjock, porös och glansig. Vispa den då och då till den blivit 
kall. Smaksätt med vaniljsockret.
Används till tårtor och 
bakelser.
Citronkräm
Gör lika som 
ovan.
Kan 
använda grädde istället för mjölk. Riv skalet av en ½ citron 
och saften av en halv citron. Smaksätt med detta när krämen är 
kall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar